Hírek

2017.08.14. 18:20

Napokig áram nélkül Bajánsenyén: el voltak zárva a külvilágtól

BAJÁNSENYE - A teljes településen elment az áram a csütörtök esti hatalmas vihar miatt. Az internet- és mobilszolgáltatás megszűnt még aznap, és a vezetékes telefonvonalak is csak péntek reggel 9 óráig voltak aktívak.

Pintér Viktória

Bajánsenyét három naprateljesen elzárta a külvilágtól a vihar. A katasztrófahelyzetre tekintettel kibővített rendkívüli ülést tartott péntek este a képviselő-testület. Mivel az áramszolgáltatás az egész faluban megszűnt, gyertyafénynél kellett megtartani a tanácskozást. A képviselő-testület összegezte a kialakult helyzetet és megvitatta a szükséges további intézkedéseket. Döntött a vis maior pályázat benyújtásáról is.

Balogh Ágnes képviselő asszony a település központjában. Látja, hogy még rengeteg mindent kell helyretenni Fotó: Szendi Péter

HATALMASAK A KÁROK

Györke Gyula polgármester arról tájékoztatott, hogy a településen személyi sérülés nem történt, lakóingatlanban sem keletkezett olyan mértékű kár, amely miatt az önkormányzatnak valamely család esetében lakhatási támogatásról kellett volna gondoskodnia. A kár ennek ellenére hatalmas.

Csütörtök éjjeltől vasárnap délig tartott a katasztrófahelyzet optimalizálása, de a polgármester elmondta, hogy reálisan nézve örül, ha augusztus végére sikerül nagyjából rendbe tenni a károkat. A kisebb hibákat a hétvégén a lakosság elhárította. A közvetlen károk felszámolásán túl a helyreállításhoz még rengeteg időre lesz szükség.

Az összes önkormányzati ingatlanban keletkezett kisebb vagy nagyobb mértékű kár. Buszmegállókat, játszóteret döntött össze a vihar. A faluban több parasztház melléképülete teljesen összeroskadt, istállók, pajták állnak romokban. Kidőlt fák rongálták meg a síremlékeket és a lakóházak tetejét.

Ma délelőtt érkezik a biztosítótársaság képviselője a helyszínre, hogy a kárfelmérést elvégezze, és a bejelentést megtehessék a lakosok.

ÁRAMHELYZET

Varga Ivett E.on-szóvivő elmondta, hogy tegnap is teljes létszámmal, a Tiszántúlról és a Dél-Dunántúlról átcsoportosított szakemberekkel, külső partnerek bevonásával, a katasztrófavédelem támogatásával zajlott az áramhálózatot ért súlyos károk javítása az Őrségben. Bajánsenyén a falu villamos hálózatának kétharmadát megsemmisítette a vihar, ott gyakorlatilag új hálózatot kellett építeni három kilométer hosszúságban. Bajánsenyén vasárnap estére a házak 90 százalékában lett újra villany, tegnap még folytatták a munkát. 19 órára ígérték az E.on munkatársai, hogy mindenhol lesz áram a faluban.

A polgármester úgy látja, hogy az áramszolgáltató emberei nagyon tisztességesen dolgoztak, vasárnap pedig megérkeztek a hivatásos tűz-oltók és a katasztrófavédők, akik a balesetveszélyes házakra dőlt fákat távolították el.

AKAD MÉG TENNIVALÓ

A polgármester hozzátette, hogy jelenleg a legnagyobb gondot a kidőlt fák eltakarítása jelenti. A pénteki testületi döntés értelmében az önkormányzat megkeresett két fakitermelő vállalkozást, hogy kezdjék meg a kidőlt faanyag feldolgozását. A katasztrófahelyzet egyébként elképesztő erőket mozgósított a lakosságnál. A csütörtökön elvonuló vihar után az önkéntesek és a település lakossága autók fényénél dolgozott egész éjszaka, hogy legalább egy nyomsávon járható legyen az út: a bajánsenyei református templomtól a határig, majd utána Lenti felé járhatóvá tették az utakat.

Pongrácz Sándor, a helyi önkéntes tűzoltóság parancsnoka elmondta: van még dolguk bőven. A hivatásos tűzoltók elsősorban azokat a munkákat végezték el, amelyekkel baleset- és életveszélyes helyzeteket szüntettek meg. A többit vagy a helyi tűzoltóknak, vagy a lakosságnak kell rendezni. Van, aki nem tud ezzel megbirkózni egyedül, ott segíteni kell. De vannak olyan háztetők, ahol ponyvázni is segítenek az önkéntes tűzoltók. A tűzoltóparancsnok azt mondta, nála is leverte egy viharban kidőlt fa a parabolát, de ez nem számít: csak világítás és hűtő legyen, ez az elsődleges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!