Hírek

2017.05.15. 19:45

Zűrzavar a bevallások körül?

Szombathely - Idén először érkezett el az az ihletett pillanat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti helyettünk az adóbevallást.

Budai Dávid

Logikusnak tűnik a döntés, hiszen ki érthetne hozzá jobban és láthatná át pontosabban, hogy mit és hogyan kell befizetnünk, mint maga az adóhatóság. A valóság ezzel szemben az, hogy egyáltalán nem szabadul meg mindenki a bevallás kötelezettségétől, és az a nagyjából 3,8 millió ember, aki igen, annak is célszerű ellenőrizni a NAV-os bevallást, és jelezni, ha nem stimmelnek az adatok. Ha úgy érzi, hogy nem tud eligazodni a káoszban, esetleg egy azok közül a tanácstalan ügyfelek közül, akik a napokban ellepték a NAV ügyfélszolgálatát, akkor jó hírünk van: mindent elmondunk, amit tudni kell a bevallásról.

Hétfőn 11 órakor érkezünk a NAV szombathelyi irodájába, és rögtön látjuk, hogy bizony sokáig fog tartani, mire átverekedjük magunkat az emberáradaton Petkovits Anikóig, a NAV vasi sajtóreferenséig. Addig is, míg odaérünk, eláruljuk, hogy a notórius késők a naptár jóvoltából idén egy kis haladékot kaptak, ugyanis május 20-a hétvégére esik, ezért két nappal megtoldották a bevallási határidőt, ami így május 22-e, hétfő, de persze ez mindegy is, hiszen a NAV majd megoldja, de ahogyan már korábban utaltunk rá, azért nem mindenkinek. És akkor kezdésnek lássuk, kik hullottak ki a NAV-os bevallás jótékony hálójából.

Petkovits Anikó elmondta: sokan még most is azt hiszik, hogy nyilatkozniuk kell arról, hogy a NAV készítse-e el az adóbevallásukat vagy sem, pedig akinél lehetséges, azoknál ez automatikusan megtörtént Fotó: Unger Tamás

A vállalkozók, az ÁFA- kötelezettek és az őstermelők, de nekik már amúgy is régen le kellett adniuk a bevallást, így maradtak azok, akik alkalmazotti viszonyban vannak, és jövedelmük kizárólag a munkabérükből származik.

Adódik a kérdés, hogy akkor mégis miért lepik el idén is az emberek a NAV-ot. A szóvivő szerint azok jelennek meg, akik vagy nem kapták meg a bevallásukat, vagy abban hibát észleltek. Előbbiek azok, akiknek nincs ügyfélkapus hozzáférésük és nem nyilatkoztak március 15-éig, hogy küldjék meg részükre postán a bevallást, utóbbiak pedig azok, akik valamit javítani, vagy pontosítani szeretnének. Elképzelhető például, hogy a különféle családi adókedvezményeket nem jelentették be hónapról hónapra munkáltatójuknál, ezért most azt egy összegben szeretnék érvényesíteni. Petkovits Anikó hangsúlyozza: a NAV csak azokból az adatokból tud dolgozni, amelyek rendelkezésére állnak.

Van azonban még egy nagyszámú csoport: ők azok, akik túlaggódják a dolgot, és teljesen feleslegesen jönnek. Pedig mint a szóvivő elmondja, akinek minden rendben van a bevallásával, annak semmi dolga nincs, nem kell egyeztetni, nem kell aláírni, csak kényelmesen hátradőlni és örülni annak, hogy az informatikai háttér mostanra annyit fejlődött, hogy lehetővé vált a központi adóbevallás.

Fotó: Unger Tamás

A tapasztalat azt mutatja, sokan még most is azt hiszik, nyilatkozni kell arról, hogy a NAV készítse el az adóbevallást. - Tavaly valóban így volt, de idén ezt már kérés nélkül elvégzik. Mások pedig azért ijednek meg, mert a fejükben van a már említett március 15-ei dátum, hogy nyilatkozniuk kell valamiről, és most jut eszükbe, hogy ezt elmulasztották. Ez a nyilatkozat csupán arról szólt, hogy a NAV postázza-e az adóbevallást vagy sem - hangsúlyozza a szóvivő, aki szerint a legokosabb, ha mindenki - akinek még nincs - létrehoz magának egy ügyfélkapu-hozzáférést, és akkor azonnal láthatja a bevallását is.

Ezt pedig soha nem késő megtenni, még ma sem. Van még egy csoport, amely azokból áll, akik bár nem tettek semmiféle nyilatkozatot, mégis megkapták a bevallásukat. Ők azok, akiknek adótartozásuk van, vagy ellenkezőleg: pénz jár nekik vissza, esetleg a hivatal valamilyen ellentmondást fedezett fel a rendelkezésére álló adatokban. Jó tudni, hogy akinek fizetnie kell, az 200 ezer forint alatt kérhet hathavi, pótlékmentes részletfizetést, viszont mivel azt utalhatja is, személyesen neki sem kell megjelenni.

Az elmúlt években az vált általánossá, hogy az adózóknak mindössze a fele dönt az 1+1 százalék sorsáról, vagyis ahelyett, hogy kedvenc civil szervezetének és egyházának adna egy kis pénzt, az államra bízza annak elköltését. Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek statisztikai adatok, hogy idén hányan nyilatkoztak adójuk két százalékáról, de félő, most, hogy a NAV sokak válláról leveszi a gondot a bevallással, kevesen fognak bíbelődni külön nyilatkozatok kitöltésével.

Petkovits Anikó szerint az, aki eddig is ügyelt az egy százalékok sorsára, ezután is fog, és nyilatkozni május 22-éig még mindig nem késő - teszi hozzá. Nem kell tehát aggódni, a NAV végzi a dolgát, és ha nincsenek eltérések az adatokban, akkor semmit nem kell tenni. Aki azonban mégis szeretne egy NAV-ossal beszélni, az egészen jövő hétfőig hosszított nyitvatartásra számíthat, a szombathelyi ügyfélszolgálat például minden nap 18 óráig lesz nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!