Hírek

2013.03.10. 16:50

Tasnádi István-bemutató a WS Színház Krúdy Klubjában

A Weöres Sándor Színház klubjában hétfőn 19.30-kor kezdődik a Bábelna című Tasnádi István-darab bemutatója, kockás abroszok mellett, miközben ezer színben pompázó búsuló juhászok keringenek a világűrben.

Ölbei Lívia

Zenés történelemóra felnőtteknek.

A Bábelna (Bábel, Bábolna, tessék csak ízlelgetni)  alcíme úgy szól, hogy  Nyelvleckék hala(n)dóknak, műfaji besorolása szerint az előadás "vidám, zenés manipuláció". Megnézheti magát, aki nem tanul meg sürgősen tajvaniul.

Az elmúlt években  több bemutatót  megért Bábelna   kortársunk, Tasnádi István    nem egyszerűen drámaíró, hanem  Shakespeare módjára ízig-vérig színházi ember - első nagy sikere:  1997-ben a Szkénében volt az ősbemutató.  Aztán jött a többi Tasnádi-sikerdarab, vagy inkább sikerelőadás: a Nexxt, a Nézőművészeti Főiskola, a Közellenség, a Hazámhazám, a Magyar a Holdon (a tatabányai színház és a  Kamara Savaria koprodukciója, a bemutató itt volt Szombathelyen, a hajdani Hemóban), a Magyar zombi (később Finito), a Tranzit,  (stb.).  A   Bábelnán nem fog  az idő,  aktuálisabb, mint valaha. A darabot most   a WSSz társulatának kis szabadcsapata mutatja be, a bérleten kívüli kínálatban.

 

 

Hétfő: Bábelna-bemutató. Balról: Endrődy Krisztián, Orosz Róbert, Vass Szilárd. De hol jár Han Kan? (Fotó: Szendi Péter)

A  rendező Nagy Cili, a Bábelnai Háziipari Szövetkezet három derék képviselőjét Orosz Róbert (avagy Hornyák Dévid vezetői pozícióban), Vass Szilárd (Magyari Gyula fafaragó, beosztott) és Endrődy Krisztián (Farkas Árpád szakszervezeti megbízott) játssza. A tét nagy: Átviszik-e a tajvani befektetők a vállalatot Európába?  Keringhet-e egyszer négyezer  búsuló juhász a világűrben?  A  változásnak és a kötelező nyelvtanfolyamnak  ellenálló  dolgozókat (plusz Árpádot) Dévid a készséges és ezerarcú  Gyula közreműködésével igyekszik  alaposan meggyőzni a tajvani jelenlét szükségességéről:  "Készítettünk egy rövid kis kulturális ajándékkosarat, tanulságosat, korabeli dokumentumok alapján.

 

Han Kan úr óra múlvára ígérte magát, plusz hatkor kezdődik itt a gyerekdzsúdó, úgyhogy nagyon szeretném, ha addig is olajozottan lefutna a program és utána még meg tudnánk hozni egy-két sorsdöntést..." Kb. így. És ezzel megkezdődik az a színes, szagos, felnőtteknek való  történelemóra, amelyből sok más mellett kiderül, hogy a csodaszarvas nyomába eredő Hunor  anno elvesztette Magort  szem elől, és mert Magor nem beszélt idegen nyelveket, nem értette meg az őt pontosan útba igazító  sámán szavát sem,    ezért ragadtunk meg itt,  a Kárpát-medencében. Orosz Róbert, Vass Szilárd és Endrődy Krisztián viszont jól beszéli a Tasnádi-darab nyelvét: velőtrázóan komédiáznak, miközben a kockás viaszosvászon abroszok alól egy-egy pillanatra valahogy előbújik  a szomorúság. Csak úgy  igazi a komédia. Mind aláírjuk a "nyelvtanfolyami jelentkezési lapokat", Gyula, hozhatod ide is. Némi aggodalomra  egyetlen apróság ad okot:  a bábelnai szövetkezet főmérnöke és Han Kan úr  szarvasvadászatra indult, és mit ad isten,  elvesztették egymást szem elől. (Addig is: Dévid kitüntetéseket oszt.)    


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!