Hírek

2017.02.23. 11:51

Négyezer forint lenne a februári lecsó

Szombathely - Jóformán csak a savanyúságokat viszik a vásárcsarnokból. Nem meglepő: a friss zöldség horror áron van. Várják már a tavaszt a termelők, a kereskedők, meg persze a vásárlók is.

Bakos Ágnes

- Magdi néni, baracklekvárja van?

- Van, angyalom, jöjjön csak - válaszolta a szomszéd sorba Singer Zoltánné. A házi lekvárok mellett gyakorlatilag mindenféle zöldségből készült savanyúság sorakozik a standján: kukorica, fokhagyma, vegyes savanyúság.

- Most kezdik vinni jobban a savanyúságot, ugye, akik eltettek, azok is kifogynak már belőle - árulta el a keresletről. A zöldség és a gyümölcs fajtájától függően 350 és hatszáz forint között adja a savanyút, a lekvárokat.

- A piros káposztát, a csalamádét, azt viszik legjobban, meg a töltött paprikákat - sorolta. Keresik a sóskát is, hiszen még az sincs a kertekben, Magdi néni pedig megfőzte tavaly, leturmixolta, üvegekbe adagolva viszik. Közben kevés sóskalevél azért látható a friss kínálatban, viszik is, de nem sokat belőle - ezt mondta a szomszédos standnál Horváth Emil.

Azt tapasztalta, hogy ilyenkor előkerül a mélyhűtőkből, amiket eltettek, a paradicsom, a paprika. Aki mégis frisset keres, az sem vesz sokat. A sóska- és a spenótfőzelékhez például inkább több rántást használnak a háziasszonyok, krumplival, több főtt tojással került az asztalra, de nem visznek sokat a levelekből - osztotta meg a tapasztalatait a kereskedő.

Szerinte már mindenki vágyik „egy kis zöldre”, ez most ilyen időszak. Tolongás nem volt csütörtökön sem a vásárcsarnokban, ahogy egy másik zöldségesnél hallhattuk: - Ez ilyen pangó időszak. A jövő héten többet tudok mondani, akkor már felhívnak a termelők, hogy mikor milyen áruval lesznek meg - mondta egy másik kereskedő.

Közben mennek fel az árak, például a paprikáé, amiből már nagyon kevés van, s nem csak itt, a szombathelyi piacon. Most ezer forint körül van kilója a hazai paprikának. Mellé 2 ezer forint a paradicsom, kétszáz és négyszáz forint között vehetünk vöröshagymát - vagyis a februári lecsóért mélyen a zsebekbe kell(ene) nyúlni. Van viszont már egy-egy barkaág és néhány csokinyúl is jelzi, hogy közeleg a tavasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!