Hírek

2016.04.20. 08:51

Négyszer annyi a dizájner drog Szombathelyen, mint tavaly – Kábítószerügyekről szólt a rendőrkapitány

Szombathely – A közgyűlés első napirendi pontjaként hallgattak meg kábítószer-beszámolót a szombathelyi önkormányzati képviselők. A marihuána világnapján, április 20-án.

Bakos Ágnes

Dr. Gulyás Ferenc ezredes, Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője számolt be a szombathelyi droghelyzetről. Elmondta: minél több képviselővel igyekezett beszélni, mire fókuszáljon a beszámolóban. Három kérdéskör körvonalazódott: két haláleset is volt, kábítószerrel összefüggésben, a témához kapcsolódó rendőri eljárások jellege, a prevenció.

Mindenekelőtt azonban kiemelte, a drog szó mára a kábítószer szinonimája lett. Van legális és illegális – tisztázta a városi rendőrkapitány. A rendőrség számára a kábítószer jogi fogalom is: egy kormányrendelet határozza meg a hatóanyagokat, amelyek nyomán illegális kábítószernek minősül egy-egy szer. (Ez a 66/2010-es kormányrendelet.)

Városunkat leginkább érintik az új pszichotróp drogok – mondta a rendőrkapitány. Szombathelyen a leggyakoribb az extasy, egy partidrog, amely felpörgeti a használót. A másik ilyen az LSD, korábban bélyeg formájában terjesztették.

Dr. Gulyás Ferenc állatkísérletekről beszélt és elmondta, tipikus hatás, amikor emberek kilépnek az ablakon, mert azt hiszik, tudnak repülni.

A herbál fogalmáról azt mondta: – Semmilyen tudásunk nincs, azt gondoljuk, hogy valamilyen növényi származék. Sokan összekeverik a marihuánával, pedig szintetikus anyag. Összetétele változó, valamilyen oldószerrel, általában körömlakkal oldják fel.

Minden tizedik felnőtt fogyasztott valamilyen kábítószert – idézett egy hazai felmérést. A marihuána a legnépszerűbb, a herbál a második helyre jött fel villámgyorsan a közelmúltban. Elmondta azt is, hogy április 20. a marihuána világnapja – érdekesen aktuális a kérdés.

A két, nemrégiben Szombathelyen történt halálesettel kapcsolatban leszögezte: folyamatban lévő nyomozásokról van szó, így sokat nem mondhat. Annyit elárult, hogy az egyik áldozat szervezetében nem találtak drogot, a másik áldozat szervezetében nem találtak olyan szert, amely tiltólistán lett volna.

A rendőri eljárásokkal kapcsolatban elmondta: „békebeli" állapot volt, amikor elsőre meg lehetett állapítani, hogy drogot találtak, vagy sem. S sajnos a legnagyobb baj, hogy a fogyasztók sem tudják – életveszélyes vakrepülésnek nevezte a kábítószer-fogyasztást dr. Gulyás Ferenc.

– A szerek fogyasztása olyan, mint a Titanic 2 története, nem tudjuk mi lesz – fogalmazott.

Tavaly 54 személy ellen folytattak le eljárást Szombathelyen, kábítószer-birtoklás miatt. Azt is kiemelte: idén már négyszeresen megjelentek az új pszichoaktív anyagok, mint tavaly egész évben Szombathelyen.

A prevencióról a rendőrkapitány kiemelte: több megelőző program is fut, például a DADA, az Ellenszer és a Leszerellek néven futó prevenciós rendezvények. Hangsúlyozta a közvetlen elérhetőségüket: [email protected] – ezen a e-mail-címen bárki jelentkezhet, ha prevenciós programmal kapcsolódna a kábítószer-fogyasztás visszaszorításához, megelőzéséhez.

Több képviselő is szót kért és kapott a témában

Lendvai Ferenc képviselő a szülői aggodalomról beszélt.

Dr. Czeglédy Csaba azt mondta: már általános iskolában is fogyasztanak drogot diákok, miközben tizenéves gyerekek szülei tájékozatlanok. Megköszönte a rendőrség heroikus küzdelmét és szerinte jobban jelen kellene lenni az iskolákban. Sajnos nem drágák a szerek: párszáz forintért hozzájuthatnak a gyerekek. Szerinte a lakosság és a rendőrség együttműködésére szükség van: bátorítani kell a szülőket, lakosokat, hogy tegyenek bátran bejelentést, ha rendkívüli, gyanús esetet, „találkozásokat" látnak.

A szülők és a gyerekek tájékoztatását emelte ki Sátory Károly képviselő. Köszönetet mondott, hogy a rendőrség látható jelenléttel van Szombathelyen, a körzetéből is ezt a visszajelzést kapja.

Balassa Péter képviselő Zacher Gábor toxikológust idézte, aki szerint „gáz beszélni" a drogról. A negyven-ötven éves korosztálynak nincs fogalma a témáról.

Az elit- és a szegénységi droghasználókról kérdezte a kapitányt. Van-e ilyen kimutatás Szombathelyen? (Fővárosi számokat idézett, amelyek szerint óriási arányban használ az „elit" kábítószert.) Szombathelyen nincs ilyen kimutatás – válaszolt dr. Gulyás Ferenc.

Dr. Nemény András képviselő azt mondta, ijesztőek a számok, ha minden ötödik szombathelyi diák veszélyeztetett. Kiemelte, hogy a szülőknek kell elsősorban figyelni a gyerekekre. Szerinte az önkormányzat drogstratégiájának keretösszegét meg kell vizsgálni, azt a rendőrséggel közösen kell elkölteni. Dr. Gulyás Ferenc az elfogásokkal kapcsolatban feltett kérdésre megismételte: tavaly 54 személy ellen intézkedtek kábítószer-birtoklás és –kereskedelem gyanújával, idén 16 személy ellen, és már 12-en az új pszichotróp anyagokkal kapcsolatban kerültek „képbe" a szombathelyi rendőrségnél.

– Az egészségügyben dolgozó embereknek sem könnyű a dolga, nem csak a szülőknek, olyan gyorsan változnak a partidrogok, hogy még az orvosok sincsenek tisztában vele – mondta hozzászólásában dr. Kecskés László képviselő.

Személyes tapasztalata , hogy nem lehet elég korán kezdeni a felvilágosítást, már az óvodásoknál is meg kell találni a hangot, amellyel tájékoztathatóak, figyelmeztetni kell a gyerekeket. Szombathely régen nem volt veszélyeztetve, ma már igen – mondta el.

– A középiskolások diákoknak nem a fele, hanem nyolcvan-kilencven százaléka kipróbálta már a drogokat – ezt mondta dr. Horváth Attila. A képviselő jogászként mutatott rá, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint elhangzott, sokkal nagyobb a baj, mint gondolnánk.

– Szombathelyen idén már hallgattak ki olyan személyt, akinél a talált drog csak idén januárban került tiltólistára, fűzte hozzá a rendőrkapitány.

A Szent Márton program civil pályázatai között a sürgősségi orvosi ellátásokról szóló szakmai konferenciát támogatnak – mondta hozzászólásában dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő. Kiemelte, hogy a sürgősségi betegellátásban is fokozottan jelentkeznek a kábítószer-problémák.

Rettegi Attila az Oktatási és Szociális Bizottság közreműködését ajánlotta a probléma kezelésére. Szerinte nem az előadásokban, hanem a kortárs segítőkben van az erő, a lehetőség a prevencióra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!