Hírek

2016.09.30. 19:50

Néhai körorvosuk előtt tisztelegtek

Vép - Ez év januárjában jött létre Vépen az egykori körzeti orvos, dr. Zmertych Aurél nevét viselő, önkormányzat által fenntartott gondozási központ. Szép számú meghívott vendég előtt tartottak névadóünnepséget, és felavatták az épület falán elhelyezett emléktáblát is.

Tóth Kata

Dr. Zmertych Aurél 1939 és 1982 között élt és dolgozott az épületben - körorvosként belgyógyász szakorvos, fogorvos és szülészorvos is volt egyben. Az ő orvosi rendelőjét és szolgálati lakását alakították át még 2004-ben, itt kezdett működni az idősek klubja, és ez ad helyet a hét főt foglalkoztató mostani központnak is. Szociális alap- és gyermekjóléti szolgáltatást látnak el: az idősek nappali ellátásán kívül összefogják a családvédelmi, gyermekjóléti tevékenységet és a házi gondozást Vépen és a szomszédos Bozzaiban.



Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester és Derdákné Rózsa Hajnalka képviselő az emléktábla leleplezése után Fotó: Tóth Kata

A doktor úrra emlékezett, előtte tisztelgett az épület társalgójában ez alkalomra létrehozott orvosi kiállítás és fotótárlat, csakúgy mint az ünnepi beszédek és a hangulatos zenés, táncos, verses műsor-összeállítás. Emberközpontú szemléletét, szikár alakját, arisztokratikus külsejét elevenítették fel a megszólalók: Kovács Péter polgármester vele kapcsolatos gyerekkori emlékeit sorolta, dr. Tüske Zsuzsanna háziorvos pedig évtizedekkel ezelőtti Vépre érkezését idézte fel: Zmertych doktor és felesége megkönnyítették a beilleszkedését.

A helyi fellépők értékes produkciói után Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is a mikrofonhoz lépett. A városi öntudat fontosságáról beszélt, arról, hogy ezt a fajta öntudatot erősíteni kell Vépen is. Ünnepekkel például, megidézve azokat, akik itt éltek és méltók arra, hogy nagyrabecsüléssel emlékezzünk rájuk.

Az emléktábla-leleplezéshez a vendégek a rendezvénysátortól átsétáltak a gondozási központ bejáratához. Itt a munkatársak ajándék könyvjelzővel kedveskedtek mindenkinek, útravalóul Bárczi Gusztáv alkalomhoz illő gondolataival:

Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.

Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő.

Őrizd szüleid egészségét!

Mert a múlton épül a jelen és a jövő.

Emberközpontú szemléletét, arisztokratikus külsejét elevenítették fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!