Hírek

2015.05.05. 16:43

Nehéz, de teljesíthető a matek érettségi az utca embere szerint

Szombathely - Járókelőket kérdeztünk a matek érettségiről. Velünk ellentétben tudtak volna valamit kezdeni a tesztlapokkal, de azt azért mindenki elismerte, hogy nehezek voltak a feladatok.

Budai Dávid

A matek érettségiről ma már mindent elmondtunk. Megkérdeztünk diákokat érettségi előtt és után, és elmondtuk a megoldásokat is. Egy dologgal azonban adósok maradtunk, mégpedig azzal, hogy megkérdezzük a járókelőket, hogy vajon ők meg tudnák-e oldani a feladatokat. Az adósságot ezúton törlesztjük.

Annál is inkább kíváncsiak voltunk arra, hogy a feladatok csak felkészült diákoknak, vagy a civileknek is szólnak-e, mert az idei feladatsor állítólag kedvezett a jó logikával megáldott tanulóknak, a matekzsenikkel szemben. Az biztos, hogy két pontot mi is összekapartunk volna, de az általunk megkérdezett járókelők azért ennél többet is begyűjtöttek volna, ha ma kellett volna érettségizniük. Bárdosi Judit már négy éve túl van a megmérettetésen, sőt azóta a Széchenyi István Egyetemet is elvégezte. Mikor ezt megtudtuk, elsőre egy nehezebb feladatot adtunk, amelyiknél mi már a kérdés értelmezésénél elakadtunk. Judit azonban egyből felismerte, hogy egy sorozatról van szó, és mint mondta, ha adnánk neki elég időt meg is tudná oldani. Hozzátette, abban viszont nem biztos, hogy ez négy évvel ezelőtt is ment volna.

Fotó: Unger Tamás

Megtudtuk azt is, hogy a függvénytáblázatban minden megtalálható, ami egy ilyen típusú feladat megoldásához kell. Íme: Zsuzsa nagyszülei elhatározzák, hogy amikor unokájuk 18 éves lesz, akkor vásárlási utalványt adnak neki ajándékba. Ezért Zsuzsa 18. születésnapja előtt 18 hónapon keresztül minden hónapban félretesznek valamekkora összeget, úgy, hogy Zsuzsa 18. születésnapján éppen 90.000 forintjuk legyen erre a célra. Úgy tervezik, hogy az első alkalom után mindig 200 forinttal többet tesznek félre, mint az előző hónapban. Terveik szerint mennyi pénzt tesznek félre az első, és mennyit az utolsó alkalommal? Ismerőseim között akadt olyan, aki elakadt ott, hogy ki az a Zsuzsa, ezért onnan nem várhattam megoldást, de lám Bárdosi Judit sikerrel vette volna az akadályt, akárcsak barátnője a 2012-ben érettségizett soproni egyetemista Kovács Viktória is, aki megerősítette a függvénytáblázatban kell keresni a megoldást.

Fotó: Unger Tamás

A szöveges feladatokból kiválasztottunk egy újabb gyöngyszemet, és a négy éve érettségizett Hainer Fanni elé raktuk a példát. Miután elolvasta, azt mondta nem biztos, hogy meg tudná oldani a feladatokat. Mentségére legyen mondva védőnőnek tanul, ezért a matek távol áll tőle. A testvére viszont – aki jövőre fog érettségizni – 98 százalékos dolgozatokat ír, úgyhogy neki biztos menne – tette hozzá Fanni. Németh Réka, aki szintén védőnő lesz nemsokára, megjegyezte, hogy már a kérdés is nagyon hosszú és bonyolult. Mi pedig ezzel mélységesen egyetértettünk, és éppen ezért a kedvencünket is megmutattuk neki, amiben ki kellett választani a „Minden szekrény barna" mondatnak a tagadását. Akárcsak mi, Réka is egyből rávágta a helyes választ. Itt megjegyezzük, nekünk ez volt az egyetlen jó válaszunk. Körképünk szereplői szerint sem volt könnyű az idei matek érettségi, de azért nálunk egészen biztosan több feladattal megbirkóznának.

Kapcsolódó cikkek:

Így látták az érettségit a szombathelyi diákok

Itt vannak a 2015-ös matematika érettségi megoldásai

A matek a legnagyobb mumus - A szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban jártunk

Itt vannak a 2015-ös magyar érettségi feladatai és megoldásai

A szombathelyi „utca embere" szerint nagyon nehéz volt az idei magyar érettségi

Ha izgulni mertek, elkezdek énekelni: Grendel Lajos, Seneca, Bodor Ádám, Tóth Árpád, Jékely Zoltán - Magyar érettségi után a KDG-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!