Hírek

2014.08.29. 19:05

Nehéz lesz az iskolatáska

Hétfőtől megkezdődik az iskola, sok szülő már hónapok óta gyűjt a tanévkezdésre.

Farkas Eszter

A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai a csütörtökön leszállított tankönyvcsomagokat szortírozták tegnap délelőtt, hogy hétfőn minden diák megkaphassa könyveit.

Az első osztályba készülő körmendi Szomi Alíz szülei például már a karácsonyi ünnepek óta készülnek a nagy anyagi beruházást igénylő iskolakezdésre. A számításaik szerinti ötvenezer forintos kiadást több részletben, közel fél év alatt sikerült kigazdálkodnia a családnak. Átlagosan egyébként körülbelül ennyit költenek a magyar családok az iskolakezdésre. Csak a tankönyvcsomagok ára az idei évben 11.000 forint gyermekenként.

Az első osztályba készülő körmendi Szomi Alíz szülei már a karácsonyi ünnepek óta készülnek a nagy anyagi beruházást igénylő iskolakezdésre. A szülők úgy kalkuláltak, hogy ötvenezer forintos kiadást jelent a tanévkezdés. A családnak több részletben, közel fél év alatt sikerült kigazdálkodnia az összeget.

Az oktatás-fejlesztési koncepció részeként átalakult a tankönyvellátás rendje, új tankönyvtörvény született és közérdekű állami feladattá vált a tankönyvellátás, ami a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. hatáskörébe tartozik. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közlése szerint egyébként a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, amelyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

- A tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba, nem volt fennakadás - mondta el érdeklődésünkre Fodor István, a szombathelyi tankerület tankerületi igazgatója.

- A tankönyvek kiszállítása ütemterv szerűen történik az iskolákba, különösebb fennakadást nem tapasztaltunk. Kisebb problémák, csak úgy mint a korábbi években, persze előfordulnak. Például, hogy hiányzik egy-egy csomagból egy könyv, vagy egy másik munkafüzet kerül a csomagba - emelte ki a tankerületi igazgató.

Már mindenki lázasan készül a hétfői iskolakezdésre. A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai a csütörtökön tankönyvcsomagokat szortírozták pénteken, hogy hétfőn minden diák megkaphassa könyveit, az első tanítási napra.

Az elmúlt napokban az e-naplóval kapcsolatban is lehetett hallani problémákról. A Magiszter.net elnevezésű e-napló a szoftverrendszer jogtulajdonosának döntése miatt nem működik - közölte az állami tulajdonú (az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával működő) Educatio kft.

- A mi tankerületünkben kevés intézmény használt e-naplót, körülbelül 4 5 olyan iskola volt, ahol a tavalyi évben használták a rendszert. Ám ezek az intézmények sem az említett szoftvert vásárolták meg, így nálunk ez miatt biztosan nem lesz fennakadás az első tanítási napon - egészítette ki a tankerületi igazgató. Az idei tanévben egyébként változás, hogy elindul a tanfelügyeleti rendszer és a törvényi ütemezés szerint nőnek a bérek írta az államtitkárság. A kísérleti tankönyvek mellett szeptembertől már az 1 2., 5 6., illetve 9 10. évfolyamon kell az új kerettantervek szerint tanítani. Az új tanévben az 1 3., az 5 7., illetve a 9 11. osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, amiből két óra diáksportköri tevékenységgel, versenyszerű sportolással váltható ki, akkor ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal, vagy amatőr sportolókkal kötött szerződéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!