Hírek

2016.05.25. 18:31

Nekik nem volt kihívás - Iskolák, települések sportoltak együtt

Szó szerint mozgalmas volt május utolsó szerdája sok-sok településen: teljesítették a Kihívás Napját.

Bakos Ágnes

- Csatlakoztak a város iskolái, és az óvodások is mozogtak, sőt, a Pszichiátriai Betegek Otthonában élők is részt vettek - sorolta Gaál Ákos, Szentgotthárd sport- és ifjúsági ügyintézője. Magyarország 1991-ben csatlakozott az akkor kilenc éve zajló Kihívás Napjához, sokáig Szentgotthárd is kivette a részét, aztán egy kis szünet után most újult erővel kapcsolódtak be - számolt be a szervező. Záporoktól tartva teremben tartották meg a sorversenyeket, de nem maradt el a gyalogtúra a mogersdorfi kereszthez.

A vasi települések között regisztrált még a kihívás teljesítésére Körmend, Hegyfalu és Csepreg is.

Nem csak önkormányzatok vállalhatták a mozgás napjának koordinálását, Vas megyéből három iskola önállóan szervezte programjait: a Celldömölki Városi Általános Iskola, a csepregi Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola is elfogadta a kihívást. A kis hegyháti iskolában volt zenés gimnasztika, délelőtt kosárlabdáztak, rollereztek és fociztak is a diákok, mindenkit megmozgatott Vajda Tibor testnevelőtanár. A nap második fele Zalaszentgróton telt: úsztak és szabadtéri sorversenyeket rendeztek. Önállóan, mint iskola, idén először neveztek a csehimindszentiek, és büszkén figyelték az összeadott teljesítményeket, hiszen versenyben voltak ők is a kistelepülések kategóriájában.

Csepregen külön lábtorna-állomást is berendeztek: a lábfejek csontjait, izmait mozgathatták át szakszerűen azok, akik teljesíteni akarták a kihívást. A programelemet „lúdtalp kihívásnak” nevezték - vagyis a gyógytorna is belefért a mozgások közé. Hegyfalun az ovisok szlalompályát teljesítettek három-, illetve kétkerekű járgányaikkal. A nagyobbak fociztak, az idősebbek között pedig volt, aki mozgást segítő modern edzőgépet vett igénybe - de természetesen ez a teljesítmény is beleszámít a versenybe.

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lánglovagjai profi segítséget kértek és kaptak az idei Kihívás Napjához, a 21 órányi folyamatos mozgáshoz. Volt reggeli torna, tenisz és speciális kötélmászást is bemutattak. A nevezett tűzoltóságoknál nem adtak részereményt a szervezők, viszont a lakosságszám alapján kategóriákba sorolt településeknél igen. A nem végleges, utolsó előtti nap-összesítés szerint Hegyfalu a kettes kategóriában 26-ból a kilencedik helyen állt. A négyes kategóriában Csepreg volt érdekelt a Kihívás Napján: a 19-ből a 18. helyen állt a nap vége felé. Az ötös kategória 13 települése között Szentgotthárd az ötödik, Körmend a 13. helyen állt, kevéssel az utolsó összesítés előtt.

A nyolcas kategória az iskoláké: itt 126 intézményt mértek össze a szervezők. Az esti összegzés szerint a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola a 43. volt, a csehimindszenti iskola a 26., a celldömölki általános iskola pedig a 19. - ami a vasi teljesítményeket illeti. Az országra szóló mozgató-programot a Magyar Szabadidő-sport Szövetség koordinálta idén is. A Kihívás Napjának már 33, illetve itthon már 15 éve az a célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - Vas megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!