Hírek

2016.10.02. 08:03

„Nem bevándorló vagyok, hanem letelepedett” – Leadta voksát dr. Abdel Hameed

Molnaszecsőd – Sajátos helyzetből láthatja a menekülthullámot dr. Abdel Hameed. A gyermekorvos már több mint negyed százada magyar állampolgár és élt a jogával: leadta szavazatát a kvótanépszavazáson.

Bakos Ágnes

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Erre a kérdésre válaszolt a szudáni származású gyermekorvos a molnaszecsődi szavazóhelyiségben. 

Nem azt kérdeztük, hogy melyik válaszhoz tette az ikszet, hanem azt, hogy miért ment el szavazni? 

– A kérdés nagyon kényes és fontos, ezért mentem el szavazni. El akartam mondani a véleményemet. Egyenrangú állampolgár vagyok. Nem bevándorló vagyok, hanem letelepedett – fogalmazott a gyerekorvos.

Fotó: Szendi Péter


Felidézte, hogy szudáni állampolgárként Líbiában dolgozott. Ott, Tripoliban kérte a líbiai magyar nagykövetségen a magyarországi letelepedést, miután magyar állampolgárságú feleségével úgy döntöttek, hogy Magyarországon folytatják az életünket. Ez 1988-ban volt, aztán 1990-ben lett magyar állampolgár. – Most magyar állampolgárként itt vagyok az országban. Magyar állampolgárként pedig elmondhatom a véleményemet – mondta dr. Abdel Hameed. 

– Nem közömbös ez a bevándorlási hullám. Nem veszélytelen a keveredés, hiszen nem minden ember tud alkalmazkodni az európai kultúrához, beolvadni az európai társadalomba. Más itt, mint Afganisztánban, Szíriában vagy Afrikában, egyszerűen mások az életkörülmények. Az én véleményem szerint egyik országban sincs meg a lehetőség, hogy ilyen tömegeket ellásson; ételre, italra, lakásra gondolok – fejtette ki a véleményét.

Fotó: Szendi Péter


Dr. Abdel Hameed 1990 óta él magyarországi szavazati jogával és persze nem csak választó, hanem választható is magyar állampolgárként, emlékeztetett, hogy két cikluson át volt képviselő a molnaszecsődi önkormányzatban. 

Molnaszecsődön egyébként viszonylag aktívak voltak a helyiek délelőtt kilenc óráig a kvótanépszavazáson: a választásra jogosultak 14,16 százaléka leadta voksát a szavazás első három órájában, vagyis 346 molnaszecsődiből 49-en szavaztak – köztük dr. Abdel Hameed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!