Hírek

2013.03.21. 12:05

Egy bioerőmű sem lesz

Fellélegezhetnek a szombathelyi lakók: nem építik meg sem a Sárdi-ér utcai ipari parkba tervezett biomassza-erőművet, sem a Vízöntő utcába elképzelt biofűtőművet.

Simon Erzsébet

Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön dr. Puskás Tivadar polgármester, hogy a város leállítja azt a két, energiatermelő beruházást, amelyek megvalósítása nagy lakossági ellenállásba ütközött. Nevezetesen: nem épül meg a Sárdi-ér úti ipari parkba tervezett biomassza-erőmű, s ugyancsak elállnak a Vízöntő utcai biofűtőmű megvalósításától. A szentkirályi városrész közelébe a norvég tulajdonú Grenor Hungária Energetikai Kft. kívánt felépíteni egy elektromos áramot és hőenergiát termelő, faaprítékkal működő biomassza-erőművet, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. pedig a Vízöntő utcai telephelyén szeretett volna megvalósítani egy tíz megawattos faaprítékos fűtőművet.

 

Fórum a Vízöntő utcában – az építési engedély megszerzése után

A leendő létesítmények környékén élők elementáris erővel tiltakoztak a beruházások ellen. Leginkább amiatt, hogy nem kaptak időben kellő tájékoztatást az őket is érintő tervekről. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör jogi útra is terelte a dolgot, s ennek eredményeképpen a Szombathelyi Törvényszék új eljárás lefolytatására kötelezte a Sárdi-ér úti bioerőmű ügyében eljáró hatóságokat. Itt is, akárcsak a Vízöntő utcainál, anélkül szereztek építési engedélyt a beruházók, hogy az érintett lakókkal előzetesen egyeztettek volna. A Vízöntő utcai fűtőmű esetében is erőteljes volt a lakossági tiltakozás. Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett rá, hogy az utóbbi előkészítését még az előző városvezetés indította el évekkel ezelőtt. Mint mondta, ez most jutott olyan stádiumba, hogy dönteni kell róla. Hozzátette: az 1-es számú és a 14-es számú választókörzet képviselőjének - az előbbié Marton Zsolt, az utóbbié Sági József - indítványa alapján úgy döntött a város vezetése - tekintettel a környezetvédelmi szempontokra és figyelembe véve a lakossági hozzáállást -, hogy a tervezett helyszíneken nem épül meg egyik sem.

A sajtótájékoztatón jelen lévő képviselők hangsúlyozták, hogy kötelességük a lakók érdekeit képviselni az emltett ügyekben. A polgármester közölte: "igazoló jelentést" kérnek a távhőtől annak érdekében, hogy minden, a beruházásokkal kapcsolatos előzményt megismerhessenek. Az önkormányzatnál ugyanis nincsenek meg a projektek teljes dokumentációi. Szeretnék pontosan tudni, hogy kik, milyen törekvések mentén milyen döntéseket hoztak. Marton Zsolt alpolgármester hozzátette: a szakemberek is vitáznak, hogy a fosszilis energia kiváltása milyen módon történjék. A biomasszán kívül ugyanis más lehetőségek is vannak. Szombathelyen szóba jöhet a geotermikus vagy akár a szélenergia hasznosítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!