Hírek

2015.09.25. 11:13

Nem épül kerítés a vasi magyar-szlovén határon – egyelőre

Magyarszombatfa – Jöttek, lepakoltak, várakoztak, aztán felpakoltak és elmentek – ennyi volt a kerítésépítés Magyarszombatfánál. Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben azt mondta, terepmunka zajlik, hogy kitisztítsák a határszakaszt.

Bakos Ágnes

Hivatalosan nem járt katonai delegáció az Őrségben, nem hivatalosan bárki láthatta a menetet az utakon, több személyautó is leelőzte a konvojt, láthatta a drótakadályt szállító katonai teherautókat.

Összesen öt katonai jármű vonult oda, aztán vissza, részben Csákánydoroszlóba. Két autó ment a csákányi közösségi házhoz, egy ment tovább, a két, gyorstelepítésű drótakadályt, vagyis gyodát szállító pedig levált a konvojról Ivánc előtt.

Az őrségi falvakban sehol egy katona vagy katonai jármű, nyugodtak a települések.

Kercaszomor határátkelőjénél látszott viszonylag frissen tisztított határnyiladék pénteken.

Miközben jöttek és várakoztak a katonák a Vas megyei magyar-szlovén határszakaszon, Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben azt mondta:

– A magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni.

A kormányfő az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után úgy fogalmazott: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy "kitakarítsák" a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet "eltakarítani" egy napon belül – közölte Orbán Viktor.

A zalai magyar-szlovén határszakaszon már csütörtökön megkezdődött a kerítésépítés, ami meglepte Szlovéniát, ugyanis nem értesítette a magyar fél a szlovéneket. Találkozót kezdeményez az ügyben a magyar féllel a szlovén külügyminiszter.

Szlovénia egyébként egy hete ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán, mivel attól félt, hogy a migránsok Magyarországról Szlovénián keresztül próbálnak majd meg Ausztriába jutni, ami ez idáig nem történt meg.

Ami a határvonal tisztítását illeti, az az államhatárról szóló törvényben leírt feladata a rendőrségnek. A szlovén határon a saját oldalát tisztítja a szlovén, és szintén a saját oldalát a magyar fél – így egyeztek meg korábban a két ország hatóságai. A határnyiladék a szlovén határon 2,5-2,5 méter szélességű. Ezt, elvileg folyamatosan tisztítja, gyommentesíti, átláthatóvá teszi a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!