Hírek

2015.04.07. 16:31

Nem gyerekjáték: zárva tart a Joskar-Ola lakótelepen a játszótér, mert nincs pénz a felújítására

Szombathely – Csaknem kétmillió forintba kerülne a játszóeszközök felújítása, azonban a játszóteret kezelő alapítványnak nincs rá pénze.

Szendi Péter

A Demokratikus Koalíció képviselői szerint a városvezetés már többször is leszavazta a felújításra vonatkozó előterjesztést, ennek ellenére mindenképpen szeretnék elérni, hogy nyárra újból birtokba vehessék a gyerekek a szabadtéri játékokat.

A volt Szent-Györgyi Iskola mellett lévő játszótér magányos képet mutat: több játék is szét van szerelve, mivel használatuk veszélyes lett volna, de szinte minden játszótéri eszközön lenne mit felújítani. Kelemen Krisztiántól, a választókerület önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, az egyik pörgős játékot másfél éve szerelték le, mivel az ülőkéket tartó dróthuzalok tönkrementek, ám cseréjüket a mai napig nem oldották meg. Az ütéscsillapítás szintén nem megoldott, ugyanis az erre szolgáló apró kavicsok mennyisége erősen megcsappant. A kavicsmennyiség pótlása, valamint a különböző alkatrészek cseréje csaknem kétmillió forintba kerülne, ám ez az összeg nem áll a játszóteret kezelő Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány rendelkezésére.

Kelemen Krisztián, a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden év április elsején kellene kinyitnia a játszótérnek, idén azonban ez nem történt meg.

– Van egy együttműködési megállapodás a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány, valamint az önkormányzat között, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az alapítvány a kezelője a játszótérnek, a tulajdonosa viszont az önkormányzat. Ezért úgy gondolom, hogy az önkormányzat felelőssége a játszótér felújítása. Felszólítom dr. Puskás Tivadar polgármestert arra, hogy csak azért, mert a lakótelepnek nem fideszes képviselője van, ne diszkriminálja az itt élőket. Én sem teszek különbséget a lakók között politikai hovatartozásuk alapján, és ezt várom el a polgármestertől, illetve a városvezetéstől is. Tudomásom szerint az alapítványnak nincs kétmillió forintja a játszótér felújítására, ezért a városvezetés és az önkormányzat támogatására van szükség a játszótér felújításának kérdésében. A körzet önkormányzati képviselőjeként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a játszótér ki tudjon nyitni még nyár előtt – mondta el Kelemen Krisztián.

A képviselő elmondta továbbá, hogy a játszóteret nagyjából 150 gyermek használja, de a közeli óvodából is gyakran viszik ide játszani a gyerekeket. Mint megtudtuk, a játszótér két szempontból is különlegesnek számít: az alapítvány két közfoglalkoztatottja reggeltől estig őrzi a területet, a helyszínen pedig található egy vizesblokk is mellékhelyiséggel és kézmosóval.

– A januári és a februári közgyűlésen is kértem a képviselő-testület támogatását a felújítással kapcsolatban, azonban mindkét esetben leszavazták az előterjesztést. A februári közgyűlésen a 35 millió forintos gépjármű beszerzés terhére kértem volna a szükséges összeget. Ha a városvezetésnek van 35 millió forintja az adófizetők pénzéből arra, hogy új autókat szerezzen be, akkor talán az a kétmillió forint nem számítana a gyermekek érdekében – mondta el Kelemen Krisztián.

Szuhai Viktor, a Demokratikus Koalíció Vas megyei szervezetének szombathelyi elnöke hozzátette:

– Érzünk politikai felhangot az üggyel kapcsolatban, a városvezetés próbálja nehezíteni a baloldali önkormányzati képviselők dolgát. Pedig a képviselőség arról szó, hogy a választókerületben lakó embereket képviseljük. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az itt élők komfortérzete egyre jobb legyen politikai állástól függetlenül – mondta el Szuhai Viktor.

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban felkerestük a szombathelyi önkormányzat illetékeseit, de nem kívántak az ügyben állást foglalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!