Hírek

2015.06.07. 09:57

"Nem haragból, de becsületből" - Trianoni emlékművet avattak és kopjafákat állítottak a kitelepítettek emlékére Egyházashollóson

Egyházashollós – Kettő kopjafa fog közre egy keresztet – ez az új köztéri alkotás Egyházashollóson.

Bakos Ágnes

- Vigasz lehet az emlékmű – ezt mondta Németh Tamás, a település polgármestere a szombati avatón. Emlékeztetett, hogy milyen óriási veszteség volt az 1920-as trianoni döntés Magyarország számára, és arra is, hogy 1952-ben sok egyházashollósinak el kellett hagynia otthonát, hortobágyi munkatáborokba deportálták őket.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint egy ország lelkületéről mindent elárul az, hogy mit épít és milyen emlékműveket ápol. Ez érvényes egy községre is: Egyházashollós emlékezik, a köztéri szimbólumok is ezt mutatják. Az államtitkár szavai szerint egy országot nem a múltja definiál, hanem a történelmi kihívásokra adott válaszai – ilyen a nemzeti összetartozás napja, június 4., amivel területi, gazdasági és kulturális veszteségeire emlékezik a magyarság. V. Németh Zsolt jó példának nevezte az egyházashollósi emlékmű feliratát: „Nem haragból, de becsületből” - ez mutatja az emlékezés fontosságát.

Marosits József szombathelyi költő, szobrász alkotása az emlékmű. Az avatón verseiből olvasott fel történelmi témájúakat az emlékezés jegyében.

Az emlékművek avatóját a körmendi Rábavirág Táncegyüttes műsora színesítette.

A keresztet és a kopjafákat megáldották a katolikus és a református egyházak képviselői, megkoszorúzta V. Németh Zsolt államtitkár, Németh Tamás polgármester és a Batthyány Lovasbandérium képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!