Hírek

2015.07.22. 13:05

Nem hisszük el, mit tud a labdával a Szombathelyen élő freestyle foci világbajnok (videóval)

Délutánonként a Sugár úti Atlétikai Centrum rekortán pályáján egy világ- és Európa-bajnok fiatalember „terelgeti” a futball labdát - csak tátott szájjal lehet ámulni Karászi Roland freestyle trükkjein.

Tóth Gábor

A 25 éves Karászi Roland – akit Rocco művésznéven ismernek a freestyle foci szűk hazai és nemzetközi elitjében – szülővárosában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádon ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Mint minden kissrác, ő is nagypályázott. Aztán 14 évesen látott egy freestyle videót, amelyen a sportág horvát legendája, Soufiane Touzani bűvölte a labdát. Egyből tudta, hogy a freestyle az ő világa – a klasszikus futballal egyből fel is hagyott. Két év kemény gyakorlás után jutott el odáig, hogy közönség elé léphetett. Aztán rájött, hogy nincs egyedül, többen is űzik az akkor még kuriózumnak számító sportot. Az interneteten találtak egymásra a freestylosok, és hatan megalakították az Első Magyar Freestyle Foci Egyesületet. Igyekeztek összejárni, együtt gyakorolni, ami nem volt egyszerű, hiszen az ország különböző részeiben laktak. De egymást inspirálva, segítve egyre fejlődött mindenki – a kis csapat egy idő után már fellépéseket is vállalt. Miután hazai korlátaikat kinőtték, kiléptek a nemzetközi porondra – az eredmények itt sem maradtak el.

– Gépészmérnökként végeztem a miskolci egyetemen, a munka szólított Szombathelyre – árulja el Karászi Roland. – Jól érzem magam a vasi megyeszékhelyen, a munkámat is szeretem, hosszabb távon is el tudnám képzelni itt az életem. Amíg tanultam, addig napi öt-hat órát tréningeztem, ma már jó, ha egy-két óra freestyle-ra marad időm naponta. De Szombathelyen is rendszeresen edzem, ugyanis vannak még terveim, álmaim, amelyeket valóra szeretnék váltani. Sajnos Magyarországon a freestyle-ból egyelőre nehéz megélni – külföldi riválisaink viszont egészen jó anyagi körülmények között edzenek, versenyeznek, tulajdonképpen csak erre koncentrálnak. De nem is a pénzért csinálom, szenvedélyem ez a sport, mindenhová viszem a labdámat.

„Rocco" nem csak Magyarországon ismert és elismert freestylos, a nemzetközi porondon is komoly népszerűségnek örvend.

– Háromfajta freestyle világbajnokságot rendeznek – mondja Karászi Roland. – Az egyiket egy nagy italmárka rendezi. Ez meghívásos, minden országból csak egy versenyző, a bajnok lehet ott az erőpróbán. A cég mindent áll, az utazást, a szállást, az étkezést. Óriási felhajtás, remek körítés övezi a tornákat. Nekem háromszor volt szerencsém részt venni a vb-n. 2008-ban Brazília, Sao Paolo, 2012 Olaszország, Lecce, 2014-ben pedig ismét Brazília, Salvador de Bahía adott otthont a tornának. A legjobb eredményem a 2008-as negyedik hely volt. Mi freestylosok viszont jobban szeretjük az általunk szervezett csehországi erőpróbát, amely Európa-bajnokságnak indult, mára viszont világbajnoksággá nőtte ki magát. Az elején Prága, az utóbbi két évben pedig Liberec volt a házigazda. Itt sokkal erősebb a színvonal, hiszen bárki nevezhet. Csak, hogy érzékeltessem, a hondurasi bajnok mondjuk remekül tud dekázni, de őt még az a lengyel fiú is simán veri, aki hazájában „csak" a hatodik helyen végzett az országos bajnokságon. Elképesztő a verseny, napokig csak a freestyle-ról szól minden. Büszke vagyok arra, hogy tagja vagyok annak a szűk, ötfős csapatnak, amely az első, 2009-es tornán is ott volt, és azóta egyetlen egyről sem hiányzott. Csehországban 2010-ben Eb-t, 2013-ban vb-t nyertem, tavaly pedig ezüstéremmel zártam a világbajnokságot. A harmadik fő világversenyünk F3 World Tour néven fut londoni szervezéssel, szintén meghívásos.

– A freestyle és a futball két különböző sportág – szögezi le Karászi Roland. – A focisták nem jó freestyle-osok, a freestyle-osok pedig nem jó futballisták. Egy freestyle-os jó, ha a tudása egy-két százalékát tudja visszaadni mérkőzés közben, a focipályán. Ennek megfelelően nem is igazán ismerek freestyle-ost, aki igazolt futballista lenne. Magam is csak hobbiból, a barátaimmal kispályázom néha, néha. Az idő rajtunk is fog, ennek a sportnak is vannak korlátai. Az izmok, az ízületek úgy a 30-as évek közepéig, végéig engedik meg, hogy ott legyél a legjobbak között. Igaz, ismerek egy olyan freestyle-ost is, aki már 50 felett van, mégis a legszűkebb nemzetközi elithez tartozik – de ő kivételes testi adottságokkal rendezik. Gondolva a jövőre alakítottuk meg Kovács Péter „Petike" barátommal az első Magyar Freestyle Focisuli Egyesületet – egyszer szeretnénk átadni a tudásunkat, tapasztalatunkat a fiataloknak. De nagyon bízom benne, hogy még sokáig versenyezhetek, sok Eb-n, vb-n képviselhetem a jövőben az ágazat magyar követőit – zárja szavait Karászi Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!