Hírek

2014.02.19. 15:10

Határeset - Van, aki csak egy ebédjeggyel tudja igazolni magát

Körkép - Aki gyakran jár Ausztriába, tapasztalhatta, szinte mindig áll egy rendőrautó a határon. Kiket keresnek?

Rózsa Melinda

Az utóbbi hetekben-hónapokban szinte mindig áll egy rendőrautó a határon Bucsunál és Kőszegnél is. Van, aki már arra gyanakodott, visszaáll a határátlépés gyűlölt régi rendje... Ezzel egyidejűleg megsokasodtak az olyan hírek is, miszerint illegális határátlépőket állítottak elő az osztrák-magyar határnál.

Az elmúlt egy hét terméséből: a határrendészek a soproni pályaudvaron igazoltattak két szír férfit, akik személyazonosságukat és jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Vonaton találtak egy szírre, aki egy kamion rakterében érkezett az országba, ő is Ausztriába akart utazni. Az autópályán koszovóiakat és afgánokat fogtak. Papírjaik is alig voltak, egyikük egy, a Debreceni Befogadó Állomás által kiállított ebédjeggyel igazolta magát.

Az illegális bevándorlók ügyében a további eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja.

Vas megyében is illegális migránsokat keresnek?

Tulajdonképpen igen. Mint azt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, dr. Kazmar Enikőtől megtudtuk, az említett településeknél tartózkodó járőrök közterületi szolgálatot látnak el, feladataik közé tartozik többek között az illegális migránsok és egyéb jogsértések kiszűrése is .

A vasi rendőrök az osztrák és a szlovén hatóságokkal együttműködve, közös akciókat szerveznek, és közös járőrszolgálatokat hajtanak végre az illegális migráció megakadályozása érdekében , de 2014-ben még nem került sor illegális migránsok elfogására a megyében.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal statisztikai adatai szerint 2013-ban 18 900 volt a Magyarországra érkezett menedékkérők száma, ami óriási ugrás az előző évi 2157 főhöz képest.

Az országba közülük mindössze 310-en léptek be legálisan, a többiek (18590 fő) illegálisan érkeztek hazánkba. A 2013-ban menedékjogot kérelmezők egyharmada volt koszovói, és sok a pakisztáni, afgán algériai és szíriai állampolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!