Hírek

2015.09.12. 05:57

Nem kell félni járványtól – megszólalt a körmendi sátortábor orvosa

Körmend – Nincs olyan betegség, amit átadhatnak a migránsok azzal, hogy az utcán elsétálnak valaki mellett – szögezte le Dr. Abdel Hameed.

Bakos Ágnes

Dr. Abdel Hameed körmendi orvossal szerződött a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így ő lett a Körmenden a menekülteknek felépített sátortábor, hivatalosan ideiglenes regisztrációs pont orvosa.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kereste meg a doktort és ajánlotta a hivatalnak – elsősorban széleskörű tapasztalatai miatt és azért is, mert beszéli a menekültek nyelvét, szó szerint.

Nem állandó orvosi jelenlétet jelent a munkája, hanem napi két órás rendelést, valamint sürgős esetekhez azonnal riasztható.

Dr. Abdel Hameed elmondta: a sátortáborban nincs különlegesen berendezett orvosi szoba, a saját sürgősségi felszerelésével dolgozik.

Ha nem akut problémáról van szó és gyógyszert kell felírnia, azt természetesen állami támogatás nélkül, teljes áron tudják kiváltani a menekültek.

– Nincs mitől félni – szögezte le a doktor, arra a kérdésre, hozhatnak-e veszélyes, itthon ismeretlen, „egzotikus” betegséget a migránsok.

Azt tapasztalta, hogy a körmendiek tartanak a behurcolható megbetegedésektől, őt is keresték már meg a napokban, hogy szükséges-e plusz oltás kisgyerekeknek.

– Nincs szükség ilyen mértékű elővigyázatosságra és főleg nincs ok pánikra – húzta alá Hameed doktor.

– Ha a boltban, az utcán elmegy mellettünk egy menekült, abban a helyzetben nem adhat át semmilyen betegséget.

fotó: Szendi Péter

Ha valami rendkívüli megbetegedést, vagy erre utaló jelet tapasztal a migránsok között, azt azonnal jelenti az ÁNTSZ-nek a doktor, a hivatalos szervek döntenek a beteg további kezeléséről, ellátásáról.

Abdel Hameed elmondta: ha olyan betegség merülne fel, akkor sem helyben zárnák karanténba a beteget, hanem az erre kialakított legközelebbi kórházi osztályon.

Abdel Hameed élt és dolgozott Szudánban, Jemenben és Líbiában is – orvosi, szakmai tapasztalatai széleskörűek a hazánkban egzotikusnak számító betegségek, járványok terén.

Jól ismeri és felismeri a „különleges” megbetegedések tüneteit – vagyis jó kezekben vannak az esetleg ellátásra szoruló, Körmendre érkező menekültek és biztonságban érezhetik magukat a körmendiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!