Hírek

2016.11.14. 17:23

Nem lesz hóutánpótlás a héten – Anticiklon uralkodik Szombathely felett is

Szombathely – Csökkenő légnyomás, emelkedő hőmérséklet és esős hétvége látszik erre a hétre. Gyűjthetők az őszi gombák!

Bakos Ágnes

Az átlagosnál hidegebb az idő: a hétvégén december végi, februári hőmérsékletek voltak Szombathelyen. Vasárnap például csupán 3,8 °C volt a napi maximum hőmérséklet a 0,2 °C-os minimum érték után. A hétfő még fagyosabban indult: -0,6 °C-ot mért Szombathelyen Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője. Talaj mentén -3,8 °C-ig csökkent a hőmérséklet.

– Szép lassan csökken a légnyomás, fokozatosan vasárnapig. A hideg levegő nyugalomba jut, csillapodik a szél és délkeletire fordul – mondta el az e heti várakozást Pétervári Tibor. Ezzel párhuzamosan lassan, fokozatosan emelkedik a hőmérséklet.

– Most a péntek és a szombat tűnik a csúcspontnak, 13 °C körüli maximummal, bár a szombat bizonytalan, van előrejelzés, amelyik arra már csapadékot ad – mondta el az észlelő.

Pénteken és szombaton szeles idő lesz: dél-délnyugatról fúj majd és viharos is lehet.

Fotó: Ráduly László – Hó a Kőszegi-hegységben

Szerdán melegfront jellegű felhőzet lesz: abból kisebb esők alakulhatnak ki Szombathelyen. A csütörtök és a péntek száraznak tűnik. A szombat bizonytalan, a vasárnap már határozottan csapadékosnak látszik. Valószínűleg eső áztat majd minket, havazásra most nem kell készülni. Sőt, a Kőszegi-hegységben is olvadni fog.

A sok eső már „nem hiányzik", hiszen már most, a hónap felénél több csapadék hullott, mint a sokévi novemberi átlag Szombathelyen.

– Most 50,1 milliméternél vagyunk, 45 milliméter az átlag. Az Őrségben még több volt, ott két nap alatt esett ötven milliméter – mondta el a csapadékhelyzetről az észlelő.

A fagyos hajnalok és hideg nappalok ellenére az őszi gombák érhetnek. Például a szombathelyi meteorológiai állomáson a fenyők alatt szép darabokat tudtak összeszedni, meg őzlábogombát is gyűjtöttek a környéken és a Vas megyei erdőkben is a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!