Hírek

2016.05.23. 15:37

Nem lesz sztrájk a Luk-nál! – Sikerült megállapodni a bérekről

Négy-, illetve kétszázalékos béremelést kapnak a dolgozók, a már megkapott öt, illetve hét százalékon felül. Augusztusban kollektív szerződés készül.

Budai Dávid

Az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből kiderül, hogy a cég vezetése megállapodott a vállalatnál működő Szombathelyi Autóalkatrészgyártó Dolgozók Független Szakszervezetének, valamint a Kuplunggyártó Vasas Alapszervezetének (KUVASZ) képviselőivel. A megállapodás értelmében a munkáltató 2016. június 1-jétől – bércsoportonként differenciált módon - a 2016. január 1-jétől biztosított 5 százalékon, illetve 7 százalékon felül további 4 százalék, illetve további 2 százalék alapbér-kiegészítést fizet. A havibéres munkavállalók számára az átlagos 10 százalék béremelésen felül további 2 százalék alapbér-kiegészítést ad a cég. A felek megállapodtak, hogy a munkáltató a 2016. május havi bér kifizetésével egyidejűleg – bércsoportonként differenciált módon – 30 ezer forint, illetve 15 ezer forint egyösszegű kifizetést teljesít. A megállapodás aláírása után Michael Reinig, az LuK Savaria Kft. ügyvezetője elmondta: „Örülünk annak, hogy a szakszervezetek képviselőivel együttműködve minden fél megelégedésére szóló megállapodást tudtunk aláírni”.

Mint ismeretes két héttel ezelőtt, péntek 13-án a szakszervezetek demonstrációt tartottak a gyár előtt, ahol sztrájkot helyeztek kilátásba, amennyiben nem sikerül megállapodni a béremelésről.

Bognár István, a KUVASZ titkára megerősítette, nem lesz sztrájk – majd hozzátette, a bérmegállapodások lezajlottak, de a béren kívüli juttatásokat illetve az egyéb felmerülő kérdéseket kollektív szerződésben fogják rögzíteni. Ennek kidolgozása augusztusban várható, hatályba lépése pedig valószínűleg 2017. január elsején lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!