Hírek

2015.07.24. 14:57

Dr. Abdel Hameed: Nem mindegy, hogy menekült vagy bevándorló

Körmend – Dr. Abdel Hameed ellene van az illegális bevándorlásnak. Fél, hogy a magyarok bőrszín alapján ítélnek. Pedig nem mindegy, hogy valakinek már húsz éve hazája Magyarország, vagy most érkezett Szerbia felől.

Bakos Ágnes

Százak, ezrek érkeznek naponta illegálisan Magyarországra. A legtöbben a déli határig jutnak, de ma már hetente hétszer szólnak hírek szombathelyi elfogásokról: afgán, pakisztáni, szír állampolgárokat igazoltatnak a rendőrök a vasútállomáson. Ausztriába tartanak, sokszor igazolvány nélkül.

Ők migránsok. Illegális határátlépők. Nem szabad összekeverni a bevándorlókkal. Menekült az, akit üldöznek. A bevándorló önszántából választ új, másik hazát és nem kér menekültstátuszt.

Dr. Abdel Hameed bevándorló – volt. Ma kettős állampolgár, megbecsült tagja a táradalomnak. Mégis fél. Nem magát félti, hanem a gyerekeit, unokáját. Azt mondta, a felmérések szerint a magyar társadalom egyharmada idegenellenes. Főleg az idegen nyelvű és színes bőrű emberek ellen vannak, például szerinte egy orosz bevándorlót másként kezelnek, mert európai a kinézete, fehér a bőre. Ahogy dr. Abdel Hameed fogalmazott: nem néz ki máshogy.

Ő maga 1978-ban Magyarországon végezte el az orvosi egyetemet. Aztán Szudánban élt, majd bevándorló volt Jemenben, aztán Líbiában. 1988-ban tért vissza Magyarországra, Körmendet választotta a hazájának.

– Amikor itt vagyok, itthon vagyok, ha hazamegyek, akkor otthon vagyok – így foglalta össze a kettős állampolgárságot.

1988 óta több hullámban is fellángolt az idegenellenesség Magyarországon. Emlékeztet az 1990-es évek szkinhed támadásaira. Akkor volt példa arra, hogy fekete bőrű amerikai diplomatát vertek meg Budapesten.

– Olyanra is emlékszem, amikor turistaként érkezett ismerősömet támadták meg – mondta az orvos.

Szerinte az a legfontosabb, hogy a társadalom idegenellenes tagjai gondolkodjanak el azon, hogy nem minden bevándorló van a társadalom terhére. Vannak hasznos, adófizető állampolgárok, akiket nem szabad összekeverni az illegálisan Magyarországra érkezett menekültekkel. Hameed szerint azok bárkik lehetnek: akár bűnözők is.

Letelepedettként az illegális migráció ellen van. A déli határszélen készülő kerítésről, pontosabban műszaki határzárról azt mondta, az inkább politikai megnyilvánulás. Persze érthető, hiszen az államnak óriási terhet jelent a menekülthullám: az adófizetők pénzéből kell ellátni a tömegesen érkező illegális bevándorlókat – mutatott rá a körmendi orvos.

Ezért hangsúlyozta, hogy nem szabad összemosni a letelepedetteket az illegális bevándorlókkal.

A szakirodalom minden magyarázatban így kezdődik: „a migráció gyakorlatilag egyidős az emberiséggel". Vándorolt az ember, egyénileg vagy tömegesen. Szintén a szakirodalmak fogalmaznak úgy, hogy a „migráció mögött az egyéni életminőség javítása húzódik". A jobb élet reménye, ha úgy tetszik.

Érdemes tovább olvasni a meghatározást: „A migráció egy visszacsatolási folyamat, hiszen a racionális vándor csak akkor vállalja a vándorlás terheit, ha mindent összevetve mérlege többet mutat."

Üldözik az emberek nagy részét, akik hazánkba érkeznek, és indulnának tovább a nyugat-európai országokba.

Ha és ahol befogadják őket, akkor és ott lehetnek majd egyszer bevándorlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!