Hírek

2016.09.15. 13:08

Nem papagájgyógyászok - A magyar állatorvosképzés megalapítójára emlékeztek

Lukácsháza – Tolnay Sándor, Lukácsháza nagycsömötei településrészének szülötte, csaknem 230 éve rakta le az állatorvosi hivatás és az állatorvosi oktatás alapjait.

Szombathelyi Médiaközpont

Munkássága előtt tisztelegve szülőfalujában a szakma 1992 óta minden évben megünnepli az alapító születésnapját. Az idei emléknap központi témája az Állatorvostudományi Egyetem ismételten önálló válása volt.

Az emlékülés résztvevőit Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője köszöntötte, majd Harangozó Bertalan vasi kormánymegbízott méltatta Tolnay Sándor munkásságát.

- Fejet kell hajtanunk az előtt a teljesítmény előtt, ami az ünnepelt nevéhez fűződik. A magyar állatorvosi hivatás megalapozójaként nyomott hagyott a magyar tudományban, a magyar és az európai állatorvoslásban is - mondta a kormánymegbízott, aki rámutatott arra, hogy Tolnay Sándor személye előtt tisztelegve köszönetet kell mondani a hivatás mai gyakorlóinak a munkájához is.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Tolnay Sándor volt az, aki a magyar élelmiszer-biztonsági, illetve állatorvosi képzést megalapította. Az ő eredményes tevékenysége nyomán Budapesten jött létre Európa negyedik állatorvosképző intézménye. Az országos főállatorvos szerint erre ma is büszkék lehetünk. A több mint kétszáz éves múlt teszi lehetővé, hogy mai kor kihívásaira megfelelően reagálva tud hatékonyan működni az állatorvosi szakma.

Az állatorvos oktatás történetét prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elevenítette fel. Amire különösen büszkék, hogy időközben voltak forradalmak, háborúk, ám olyan év mégsem volt, hogy az állatorvosi oktatás fél évre is szünetelt volna. Nagyon büszkék a múltjukra, de a rektor szerint van jelenük és jövőjük is. A múltra büszkék, mert az, amit a nagy elődök megvalósítottak, akár az oktatásban, akár a tudományban, az példaértékű napjainkban is. Az újra önálló Állatorvostudományi Egyetem az idén a 230. tanévét kezdte. A színvonalat jól mutatja, hogy a bejutáshoz 440 pont kellett. A rektor cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy túlképzés lenne állatorvosokból. „Papagájgyógyászokból” lehet, hogy sok van, de a haszonállatok gyógyítóira nagy szükség lesz a jövőben is. Prof. dr. Sótonyi Péter, a többi felszólalóhoz hasonlóan elismeréssel szólt Lukácsháza önkormányzatáról azért, mert méltóképpen ápolják Tolnay Sándor hagyományait, és születésnapján minden évben méltóképpen megemlékeznek róla.

Az emléküléshez kapcsolódva az állatorvosok képeiből, fotóiból és irodalmi alkotásaiból nyílt kiállítás, és a résztvevők megkoszorúzták Tolnay Sándor emlékművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!