Hírek

2015.03.26. 18:29

Nem számítottak rá, hogy ekkora sikere lesz a termelői piacnak

Szombathely - A Nemzeti Agrárkamara Vas Megyei Igazgatósága és a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. által, a városi önkormányzat közreműködésével működtetett helyi termelői piac csütörtökön egyéves születésnapját ünnepelte.

A termelői piacon huszonnégy termelő kínálta portékáit. A finomságok mellett volt ott zene, tánc, valamint sok-sok jókívánság. Ezúttal köszöntőkkel kezdődött a piacnap.

– Egy éve, amikor Szombathelyen megnyílt a termelői piac, bíztunk annak sikerében, de ekkora sikerre azért nem számítottunk – mondta csütörtökön délután az MMIK előtti téren működő piacon dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Néhány héttel ezelőtt, amikor itt járt, azt tapasztalta, hogy hosszú sorok állnak az egyik, hústermékeket árusító stand előtt. Ez a jelenet a gyermekkorát idézte, csakúgy, mint az ünnepség előtt kóstolt túróval töltött paprika.

Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester és Kovács István lekvárt vásárol. Fotó: Médiaközpont

– Elkötelezettek vagyunk a termelői piacok számának növelése mellett, ezért jelentős forrásokkal segítjük a kistermelőket a helyi értékesítésben – hangoztatta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Ezek a piacok a termelőknek megélhetést, tapasztalatcserét, a vásárlónak friss, szezonális, egészséges hazai élelmiszerforrást jelentenek. A termelői piacok fontos célja, hogy újraélesszék, élénkítsék a város és a vidék közötti kapcsolatot is. A helyi alapanyagok bázisán létrejövő együttműködés magas hozzáadott értéket jelent, hiszen a megtermelt élelmiszer a lehető legrövidebb úton juthat el a fogyasztóhoz, miközben a családi gazdaságok újabb és újabb munkahelyeket teremtenek. Ebben a ciklusban a Vidékfejlesztési Programból mintegy 26 milliárd forint jut a Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogramra, amely komoly segítséget jelent a kistermelőknek, az ökológiai gazdálkodóknak, kisebb családi gazdaságoknak is a piacon való megjelenésben.

Az egy évvel ezelőtti nap fontos dátumként fog bekerülni Vas megye agrártörténetébe, mutatott rá V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Úgy fogalmazott: a helyi piacok segítik a vidéki termelők boldogulását, a hagyományos ízeink megőrzését és hozzájárulnak a települések fejlődéséhez. Hétről hétre rendszeresen 20-25 termelő és számtalan látogató fordul meg a piacon. Kiemelte, hogy a helyi piacok védik természeti környezetünket és egészségünket is, hiszen a termékeket nem kell sok száz kilométeren át utaztatni, vagy hosszú időn keresztül tárolni, ezáltal tartósítószerre sincs szükség. A piacok emellett olyan közösségi teret és találkozási pontot is jelentenek, amelyek erősítik a helyi közösségeket. Bízom abban, hogy előbb-utóbb kicsi lesz majd ez a tér, hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!