Hírek

2014.06.16. 17:43

Tragédiával végződött a fürdőzés

Sorkifalud – Egyelőre nem tudni, hogyan fulladt vízbe vasárnap a Sorok patak zsilipjénél a 23 éves K. Tamás.

Nagy Ildikó


Közvetlenül a tragédia előtt, vasárnap déltől egy óráig Pék József (képünkön) kocsmájában fröccsözött a barátjával K. Tamás (Fotó: Szendi Péter)

K. Tamás vasárnap délben a barátjával az egyik kocsmában megivott három nagyfröccsöt, távozásuk után húsz perccel már szirénázva jött a mentőautó a régi malomhoz, ahol a fiú vízbe fulladt. A tragédia okát kerestük a helyszínen.

– Jóravaló fiúnak tűnt – mondja a kocsma hűvösében Pék József, aki annak barátján kívül feltehetően utoljára látta K. Tamást.

– Egy órát lehettek itt. Tamásnak pénteken volt a 23. születésnapja, amit szombaton ünnepeltek, mesélték, hogy hajnalig buliztak. Itt három nagyfröccsöt ittak, aztán elköszöntek. Húsz perc múlva szirénázva jött a mentő a Sorok partjára, a régi malomhoz – idézi fel a vasárnapi eseményeket a kocsmáros.

 



Babos Lajos mutatta meg a tragédia helyszínét. A zsilip előtt három-négy méter mély a víz (Fotó: Szendi Péter)



Hogy pontosan mi történt, azt Tamás barátja, a szentléránti falurészen lakó P. Pál tudná elmondani, ő viszont visszautazott Németországba, ahol dolgozik.Az egykori, már nem álló malomhoz és a Sorok patakhoz vezető utcában egyetlen ház van, a patak partján. Kiabálásunkra Majsa Sándor jön ki. – Arra lettem figyelmes, hogy valaki segítségért kiabál. Kijöttem, és láttam, hogy egy fiatalember kétségbeesve keresi a vízben a barátját. Szaladtam vissza a házba,  hívtam  a 112-t, utána kiálltam az utca végére, hogy útba igazítsam a mentőket. Mire a mentőkkel és a rendőrökkel visszaértem, a fiatalember már kihúzta a barátját a túlsó partra, és próbálta újraéleszteni. A rendőrök hozták át erre a partra, a mentők itt folytatták az újraélesztést, de nem jártak sikerrel – meséli Sándor, aki elmondja azt is, hogy a helyi fiatalok gyakran fürödnek a Sorokban, ahol eddig nem történt tragédia. A zsilip előtt, a parton álló öreg fűzfáról egy kötél lóg, a fürdőzők arról szoktak beugrálni a vízbe. 

– Fiatal koromban mi is ide jártunk. A part mellett kicsi a víz, de itt, a zsilipnél három-négy méter mély is lehet, és úgy viszi az embert, mint a rongyot – töpreng el a víz felett a 68 éves Babos Lajos, aki szintén nem érti, mi történhetett.

K. Tamás Sorkikápolnán gyerekeskedett, Sorkifaludra járt általános iskolába, majd szülei válása után Szombathelyre költözött az édesapjához. A Hefele szakképző iskolában burkolónak tanult. Akárcsak édesapja és bátyja, ő is birkózott, először a Haladásnál, majd a Vasi Volán SE-nél. 2004-ben és 2006-ban a diákolimpián szabadfogásban első helyen végzett, több országos bajnokságon állhatott a dobogó második fokára, 2006 májusában pedig egy törökországi ifi válogatott nemzetközi versenyen képviselte a szakosztályt. Ezért is tűnik valószínűtlennek, hogy ne tudott volna úszni. Beszélik a faluban, hogy a fiú lába beleakadhatott egy víz alatt lévő fába, de az is elképzelhető, hogy rosszul lett. Ezt minden bizonnyal az igazságügyi orvosszakértő tudja majd megállapítani, illetve P. Pál tudja elmesélni, akit információink szerint csütörtökön hallgat ki a rendkívüli halálesetet közigazgatási eljárásban vizsgáló rendőrség.

K. Tamásra a facebook-on is emlékeznek barátai, egykori iskolatársai, ismerősei. A sorkifaludi általános iskola suli klubjának oldalára egy korábbi tanára ezt írta Tamásról:

"Amikor először találkoztunk kis huncut, mosolygós srác volt. Mindig ott volt, ahol történt valami. Igazi csibészke. Vágott az esze, mint a penge. A birkózásban szép sikereket ért el. Sokszor okozott kalamajkát, de felejthetetlen egyéniség volt. Ki ne emlékezne a farsangi alakításaira ,a szép énekhangjára? Nem oly régen találkoztunk, és messziről mosolyogva két puszi kíséretében újságolta el, hogy elvégezte a sulit és benőtt a "feje lágya". Szeretettel gondolok Rá és nem tudom elhinni, hogy nincs többé. Nyugodj békében, Tomikám!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!