Hírek

2016.10.02. 21:05

Nem Vas megyén múlt - Itt volt a legmagasabb az országban a részvételi arány a kvótanépszavazáson

Ha csak Vas megyén múlt volna, akkor érvényes a vasárnapi kvótanépszavazás. A városok közül Répcelak volt a legaktívabb, miközben Sárváron száz felett volt az igen voksok száma. Értékelték a népszavazás (majdnem) végeredményét a Vas megyei országgyűlési képviselők.

Bakos Ágnes

Vas megyében 108 ezer 205-en mentek el szavazni, ez 52,01 százalékos részvétel a végleges, százszázalékos feldolgozottság szerint.

Összesen 5544 érvénytelen szavazatot számoltak Vasban. Az érvényes voksok 98,39 százaléka volt a nem szavazat, 1,61 százalék az igen szavazatok aránya.

A kérdés így szólt:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A vasi városok voksai vasárnap estére százszázalékos feldolgozottsággal álltak.

Szombathelyen 29 ezer 805-en mentek el szavazni, 2231 érvénytelen voks volt az urnákban. Az érvényes szavazatok 98,06 százaléka volt nem válasz, ez 27 ezer 39 szavazatot jelent. Igennel 535-en szavaztak Szombathelyen, ez 1,94 százaléka az érvényes voksoknak.

Az ideiglenes befogadóállomás miatt különösen érintett Körmenden 61-en szavaztak igennel és 4721 volt a nemek száma. A legtöbb igen szavazatot Vas megye városai közül Sárváron adták le: 105-öt. Ami a választási részvételt illeti, a vasi városok között a két véglet Répcelak és Jánosháza. Répcelakon a szavazásra jogosultak 59,23 százaléka elment voksolni, miközben Jánosházán mindössze 41,16 százalékos részvétellel zajlott a kvótanépszavazás. A községeket is számolva a legaktívabb település Horvátlövő volt Vas megyében. Ott 84 százalék feletti volt a részvételi arány, és száz százalékot értek el a nem szavazatok.

Vas megye országgyűlési képviselői értékelték az érvénytelen, de a nemek elsöprő többségét hozott népszavazást.

Dr. Hende Csaba, a Fidesz Vas Megyei Választmányának elnöke elégedett a helyi eredményekkel. Hangsúlyozta, a környékbeli polgárok ismét bizonyították bölcsességüket, aktivitásukat, hűségüket. - Nincs okunk a szégyenre, hiszen mind Vas megye, mind a megyeszékhely kiválóan teljesített, így bátran kijelenthetjük, bírjuk a helyiek bizalmát. A mostani népszavazáson több mint 3 millióan szavaztak Brüsszel betelepítési terve ellen, a társadalom döntő többsége kiállt a kormány mellett. Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy mindez lényegesen nagyobb támogatás, mint amellyel a Fidesz 2014-ben kétharmados győzelmet aratott. Természetesen a munka nem áll meg, sok feladatunk van még a jövőre nézve, a mostani eredményeket elnézve pedig kijelenthetjük, a kapott támogatás arra ösztönöz minket, hogy még nagyobb erőbedobással dolgozzunk szeretett településeinkért - mondta Hende Csaba.

Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője a népszavazás majdnem végeleges összesítése után azt mondta: - A mostani eredmények láttán kijelenthetjük, a Vas megyeiek ismét hallgattak a szívükre, a haza iránti szeretet és hűség mutatkozik meg a döntésben.

- Köszönet az állampolgároknak, akik éltek demokratikus jogukkal, és köszönet azoknak az aktivistáknak, akik az elmúlt napokban szívüket-lelküket tették ki a sikerért.

V. Németh Zsolt, Vas megye 3-as számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője a majdnem végleges népszavazási eredményt látva a magas vasi részvételt emelte ki:

- Úgy vélem, hogy itt a Nyugat-Dunántúlon, Vas megyében az emberek féltik a békés polgári értékrendet, az építkezés lehetőségét. Ennek a veszélyét látták, és nagyon nem akarják, hogy a vallási, etnikai állapota megváltozzon ennek a térségnek. Ezért köszönet illeti a szavazókat, és a sok száz önkéntest, rajtuk múlt, hogy ilyen részvételt tudtunk felmutatni. A politikus kiemelte, hogy az ő körzetében volt a legmagasabb a választási részvétel.

Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő azt mondta:

- Sajnos beigazolódott, amitől a Jobbik tartott: érvénytelen lett a népszavazás, ezzel Orbán Viktor adott egy ütőkártyát Brüsszel kezébe. Felelőtlen és kockázatos döntés volt belevezetni az országot egy kétséges végkimenetelű referendumba, kár volt milliárdokat kidobni az ablakon ahelyett, hogy az Országgyűlésben, a Jobbik támogatásával Alaptörvényben rögzítettük volna a Parlament véleményét a kvótákról - mondta. Ahogy fogalmazott: a vélemény egybevág a magyarok elsöprő többségének álláspontjával.

- Szerencsére az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a nem szavazatok megkérdőjelezhetetlen többségben lesznek, az érvényességi küszöböt azonban nem sikerült elérni - összegezte a Vas megyei jobbikos politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!