Hírek

2016.09.20. 10:45

Nem verseny, hanem ünnep – Befűtötték a szattai kemencét

Szatta – Ötödször rendeztek Kemence Ünnepet az őrségi Szattán. Öt éve készült el a település közös kemencéje, ezt ünneplik a változatos ételekkel, gasztronómiai közösségi programmal. Hazatért a telekesi polgármester, Sláger Tibó fakanalat ragadott és volt, aki sodrófát hajigált.

Kálmán György

– Nálunk nincs főzőverseny, mindenki a saját kedvére, örömére süt-főz és kínálja meg a résztvevőket – hangsúlyozta Markó Sándor, Szatta polgármestere az idei Kemence Ünnepen.

Fotó: Kemencei Ilona

Öt évvel ezelőtt a helybéliek összefogásával és önkéntes munkája nyomán épült meg a település kemencéje, s nemcsak a helyiek, hanem az elszármazottak is ünnepelnek ilyenkor. Állandó vendégek a telekesiek, akiknek a polgármestere, Orbán László szattai születésű. Az őrségi és a hegyháti község között már évek óta testvéri kapcsolatot ápolnak.

Orbán László az előkészületekből is kivette a részét, mint elmondta, pihenni jött haza pár napra a szülői házba, és ha már itt volt, segített a helyieknek az előkészületekben. Volt is feladat: felkészülve egy esetleges zivatarra, két rendezvény sátrat állítottak fel. Szabadtéri színpadot ácsoltak – és természetesen időben befűtötték a kemencét.

Szabad tűzön bográcsban, tárcsán is sütöttek főztek a résztvevők, a telekesiek például babgulyást is főztek. A főzőcsapat tagja volt Kiss Tibor, akit Sláger Tibóként ismernek. A népszerű mulatós zenész pár dalt el is énekelt, igazi meglepetés vendég volt – a telekesiek szervezésében.

Nem csak sláger muzsika szólt a Kemence Ünnepen: színpadra lépett a Boglya népzenei együttes, Fölnagy Csaba gitáros-énekmondó, Baksa Eszter mesemondó, Sutyi és a jakabházi asszonyok, a zumbás hölgyek és a Viszáki asszonykórus.

Vidám vetélkedők színesítették a gasztronómiai programot: ezek között volt az elmaradhatatlan sodrófa hajítás is és egy kerékpáros ügyességi verseny az Európai Mobilitási Hét jegyében.

Természetesen vacsorával és táncmulatsággal koszorúzták meg a kemencés napot a szattaiak és vendégeik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!