Hírek

2016.03.16. 20:13

Nem vonzó a vidék? - A kistelepüléseken nincs tolongás a háziorvosi praxisokért

A megyében van olyan körzet, ahol már négy éve nincs háziorvos. A megmaradt kevés orvos a városokat részesíti előnyben.

Budai Dávid

Drámai háziorvoshiánnyal küzd az ország. A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, itt 35 körzet már legalább fél éve betöltetlen, és közülük hét már 12 éve gazdátlan. Vas megyében ugyan nem olyan rossz a helyzet, mivel csak Csongrád, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében van kevesebb betöltetlen háziorvosi körzet. Nem szabad azonban elmenni a tény mellett, hogy hét körzet Vasban is betöltetlen. Van, amelyik már csaknem négy éve. A helyzet a döntéshozók számára sem ismeretlen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már 2014-ben meghirdette a tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó pályázatát, amelyre akkor 500 millió forintot szánt, s végül 413-at fizetett ki, így 38 körzetben ismét megnyílt a háziorvosi ellátás lehetősége. A lehetőség tavaly is adott volt, szintén 500 millió forintos kerettel. A támogatások kiosztását a praxisok üresen eltöltött éveinek száma alapján határozták meg, így a legalább hatvan hónapja betöltetlen helyek megnyitásáért 10 millió forintos forrást lehetett elnyerni, szabad felhasználással.

Fotó: Unger Tamás

Az orvoshiány megoldására a félmilliárd forintos központi forrás pályázat formájában az idén is rendelkezésre áll. Jelenleg 252 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, tavaly augusztusban pedig még 300 volt, azonban hiába a többmilliós támogatás, a régóta üresen álló háziorvosi praxisokra továbbra sem akad jelentkező.

Az Együtt már meg is kongatta a vészharangot. Szigetvári Viktor pártelnök múlt héten, Szombathelyen azt nyilatkozta, ha minden így megy tovább, négy év múlva az országban 1 millió embernek nem lesz háziorvosa, 400 praxis lesz betöltetlen. A háziorvosi kar vészesen elöregedőben van, a háziorvosok 45 százaléka hatvan éven felüli. Évente csupán nyolcvan-száz fiatal orvos jelentkezhet háziorvosi rezidensképzésre, és még ezt a keretszámot sem tudják betölteni évek óta. A végzett, frissen szakvizsgázott háziorvosok fele pedig külföldön kezd el praktizálni. Emiatt a háziorvosok átlagéletkora jelenleg 57,5 év, ez két év múlva eléri a hatvanat.

Vas megyében, Ölbőn több mint négy éve, Egyházashetyén 32 hónapja, Ostffyasszonyfán kerek húsz, Egyházashollóson 15, Vasszécseny és Hosszúpereszteg esetében pedig tavaly szeptember óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Szentgotthárdon tavaly január óta nincs egy körzetben gyermekorvos.

Vajon mi lehet az oka, hogy ilyen kevesen akarnak háziorvosok lenni vidéken? Mert erről van szó, a vidékről. Legalábbis ez derült ki Ostffyasszonyfa polgármesterének, Mihácsi Szabolcs Istvánnak a nyilatkozatából, akit a település betöltetlen háziorvosi praxisáról kérdeztünk. A polgármester szerint annak, hogy nem találnak háziorvost, az egyik oka egyértelműen az orvoshiány, a másik pedig, hogy a kistelepüléseken finoman szólva sincs tolongás a praxisokért. Pedig, mint megtudtuk, ha kell szolgálati lakást is tudnak biztosítani, a település ráadásul jól megközelíthető. Mihácsi Szabolcs István hangsúlyozta, egyáltalán nem nevezhető rosszul fizető praxisnak az ostffyasszonyfai, tehát nem a pénz az oka, hogy nem találnak orvost. Hozzátette, ők mindig partnerek voltak, ha az érdeklődők felkeresték őket. Merthogy azok mindig vannak. Csakhogy a tapasztalat az, hogy a jelentkezők kilencven százaléka végül „jobb” helyen, városokban helyezkedik el.

Megtudtuk, mikor korábbi háziorvosuk elhunyt, egy, a keleti országrészből érkező orvos vette át a praxist. Ám mint kiderült, ő csak a megfelelő pillanatra várt, hogy külföldre, Franciaországba mehessen. Azóta helyettesítéssel oldják meg a település lakosainak az ellátását. A polgármester elmondta, bár megvannak elégedve az orvosukkal, sokszor túlontúl nagy teher hárul rá, például ilyenkor influenzaszezonban. A helyzet ugyan fenntartható, akár hosszú távon is, ám a rugalmasabb ellátás biztosításához mindenképpen szükség lenne egy háziorvosra.

Bár összeállításunkban csak a háziorvosi praxis problémakörét jártuk körül. A fogorvosi praxisok betöltésével sok helyen ugyanúgy gond van. A megyében Csörötneken, Egyházasrádócon és Vasvár három körzetében nincs fogorvos, itt az egyik körzet gyermekfogászata lassan 15 éve betöltetlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!