Hírek

2015.07.30. 16:26

Nemcsak a betegekkel, hanem az egészséges emberekkel is törődni kell - A hónap ápolója: Sipőcz Imréné

Nemcsak a betegekkel, hanem az egészséges emberekkel is törődni kell – Minden, amit tudni érdemes a hónap ápolójáról, Sipőcz Imrénéről

Lisztmayer Zsófia

Sipőcz Imréné közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, és a véletlen folytán került az ápolónői pályára. Ahogy ő mondta – valahogyan a szíve húzta oda. Mindig is fontosnak tartotta, hogy segítsen az embereknek, így lett annak idején vöröskeresztes aktivista. Amikor édesapja súlyos beteg lett, nagyon szeretett volna segíteni rajta.

– Akkor kijelentettem, hogy orvos leszek azért, hogy meggyógyíthassam apukámat. Végül mégis az ápolónői hivatást választottam: 1976 óta dolgozom a kámi háziorvosi körzetben, és 25 éve dolgozom együtt dr. Grétsy Gabriellával, akivel nagyon jó együtt gyógyítani a betegeket – tette hozzá.

(Fotó: Szendi Péter)

A hónap ápolója szerint hivatása során nagyon fontos, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a betegekkel, amely az őszinteségen és a bizalmon alapul. Ha ez megvan, akkor sikeresen tudnak együttműködni. A hosszú évek alatt Sipőcz Imrénének sikerült jó kapcsolatot kialakítania a körzetekhez tartozó betegekkel, és mindig jó érzéssel tölti el, ha érzi: szükségük van rá. – A találkozás egy beteggel mindig egy bizonyos fajta élményt jelent. Vegyes a körzetünk, nagyon sok kisgyerek is megfordul a rendelőnkben. Nagyszerű érzés, hogy amint belépnek az ajtón, odajönnek hozzám, az ölembe ülnek, vidámak, és egyáltalán nem félnek a vizsgálattól vagy éppen a vérvételtől – mondta el.

A hónap ápolónője szerint rengeteg apró élmény és kaland teszi izgalmassá munkáját. A téli hónapokban például sokszor ütköznek hóakadályba a doktornővel. Ilyenkor előfordul, hogy ki kell szabadítani az autót, amit általában Sipőcz Imréné tol meg. Bár legtöbbször sárosan és havasan jutnak el a betegekhez, később mindig megszépülnek az emlékek. – Egy pillanatig sem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam: ez nemcsak hivatás, hanem maga az élet is. Ha egy rosszabb időszakot élünk meg vagy rossz hírt kell közölnünk, akkor sem adjuk fel a reményt. A betegben is meg kell erősíteni, hogy ugyanezt tegye. Örültem, amikor megtudtam, hogy engem választottak a hónap ápolójának. Megtiszteltetésnek veszem, hogy ilyen sokan elismerik a munkámat. A jövőben is szeretnék ugyanígy dolgozni és törődni, nemcsak a betegekkel, hanem az egészséges emberekkel is – tette hozzá Sipőcz Imréné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!