Hírek

2016.10.04. 09:00

Német bírák jártak Vas megyében – Érdekes tapasztalatokat vittek haza

Szombathely – A magyar igazságszolgáltatással ismerkedtek német bírák Szombathelyen. Jártak a börtönben is: nincs hasonló méretű bv-intézet Németországban és fontos tapasztalat, hogy „importálnák” a gyakorlatot, amely mentesíti a szabálysértési ügyektől a bírákat.

Bakos Ágnes

Bernd Bräunlich és Steffen Müller a Chemnitzi Tartományi Bíróság bírái voltak egy héten át a Szombathelyi Törvényszék hospitáló vendégei. Dr. Kissné dr. Réczeg Katalin a törvényszék sajtószóvivője kérdezte őket – már csak azért is, mert tavaly ő is járt egyhetes látogatáson a Chemnitzi Tartományi Bíróságon.


Mit tartottak a legérdekesebbnek a megszerzett új információk közül?

Nagyon érdekesnek találtuk a magyar bírói képzési rendszert, ez jelentős eltéréseket mutat a németországi bíróvá váláshoz képest. Kiemelnénk továbbá az önálló bírósági titkári hatáskört és ügyintézést, amely számunkra egy egészen új szemléletet jelenített meg. Szeretnénk megemlíteni, – még a nyelvismeret hiánya ellenére is – szembetűnő volt a kollégák közötti jó viszony, az, hogy egymást partnerként és egyenrangúan kezelik. A napi feladatok, a felelősség és a hivatásunk számos nehézsége ellenére kellemes légkörben zajlik a munkavégzés. 



Miben látják a legnagyobb eltéréseket?

Több tekintetben is tapasztaltunk különbségeket. Az egyik legmarkánsabb eltérés az, hogy míg nálunk Németországban – a szövetségi államszervezetből is kifolyólag – a tartományok igazságügyi minisztériumainak égisze alatt működnek a bíróságok, addig Magyarországon saját igazgatással rendelkezik a bírói apparátus. Valószínűleg ez jelentősen befolyásol számos más szervezeti és rendszertani elemet. Így többek között a szervezet belső mechanizmusait, fejlesztési lehetőségeit, a kapcsolatát a kormánnyal, a törvényhozó hatalommal. Meg kell említenünk, hogy Németországban kulcsfontossága van a bírói függetlenségnek, amelynek elengedhetetlen része a bírók javadalmazása. 

Fotó: bíróság , a képen dr. Kissné dr. Réczeg Kata


Láttak-e olyan megoldást, melyet otthon is szívesen alkalmaznának?

A hospitáció alatt meglátogattuk a szabálysértési ügyekkel foglalkozó lajstromirodát és beszélgettünk ebben az ügyszakban dolgozó titkárokkal. Németországban a szabálysértéseket is egyesbíró bírálja el – ismereteink szerint korábban Önöknél is így volt – jelentős munkaterhet róva a járásbírósági bírókra. Pozitívan fogadná a németországi bírósági kar is, ha a szabálysértésekkel nem kellene foglalkoznia bírónak, és kikerülnének teljesen a bírósági hatáskörből vagy legfeljebb a jogorvoslati eljárás maradna nálunk. 



El tudnának képzelni hasonló megoldást, mint a magyarországi?

Arra gondol, hogy a titkárokhoz hasonló munkaerő bírálja el ezeket az ügyeket? Nem. Érdekes a bírósági titkárok tevékenysége és helye a magyar igazságügyi rendszerben, de nehéz erről érdemi véleményt mondanunk, ugyanis a németországi igazságügyi berendezkedés nem igazán ismer hasonló státuszú és jogállású munkavállalót. 



Látogatást tettek a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben is. Milyen benyomásaik voltak?

El kell mondanunk, egyedülálló élmény volt. Németországban egyáltalán nincs ilyen méretű büntetés-végrehajtási intézet. Olyan érzésünk volt, mintha egy önálló kisvárosban járnánk. Lenyűgöző volt a börtön fizikai mérete, a területe, a falai, az épületek száma, de a létszáma is mind a fogvatartottak, mind az ott dolgozók vonatkozásában. Különleges az is, hogy megoldható mindhárom büntetés-végrehajtási fokozat foganatosítása, akárcsak az, hogy férfi és női rabok elhelyezésére is alkalmas. Meg kell említenünk, hogy a Győri Ítélőtáblán tett látogatásunk is mély nyomot hagyott bennünk. Gyönyörű az épület, impozáns és tekintélyt parancsoló. A bejárása során az a benyomás alakult ki bennünk, hogy a terek funkciójuk szerint jól elosztottak, az ügykezelés, a tárgyalók praktikusak, a modern elvárásoknak is maximálisan megfelelnek. Meg kell jegyezzük, a tárgyalótermekben is azt éreztük, tiszteletet parancsol a hely a bíróság iránt. 



Hogyan tervezik a Szombathelyi Törvényszék és az Önök bíróságának jövőbeli kapcsolatát?

A bíróságaink közötti kapcsolatot nem csupán fenntartani kívánjuk, hanem mélyíteni is, amennyiben erre lehetőségünk lesz. A törvényszék elnökével folytatott beszélgetéseinkből arra a következtetésre jutottunk, hogy a szándék kölcsönös, felmerült az ötlete annak, hogy szervezzünk olyan szakmai programot is, ami egy meghatározott kérdés köré épül fel, így részletesebben ismerhetnénk meg egymás jogintézményeit, jogi megoldásait. A hospitáció jól működik, tavaly novemberben két szombathelyi kolléga töltött el Chemnitzben és a környező járásbíróságokon egy hetet, látogatást téve a Drezdai Legfelsőbb Bíróságon is, a mostani látogatásunk után 2017 őszén ismét mi kívánunk vendéglátók lenni. 



A sok szakmai programon túl, hogy érezték magukat Magyarországon, ezen belül is Szombathelyen?

Pompás hetet tölthettünk el a városban, sőt a megyében. Jártunk a Kőszegi és Körmendi Járásbíróságon is, szállásunk a Sárvári Járásbíróság vendégszobájában volt, őszintén mondjuk, bármely bíróságon jártunk mindenütt szívélyesen fogadtak minket. A vendégszeretet, a figyelmesség jellemezte a napjainkat. 



Milyen gondolatokkal utaznak haza?

Azt fogalmaztuk meg, hogy egy hetet eltölteni, látni a napi munkát, beszélgetni bíró, titkár, idősebb és fiatalabb kollégákkal többet jelentett, mint otthon bármennyi szakmai írást elolvasni. Ezt értjük mind a hivatásunk vonatkozásában, mind a személyes tapasztalatainkra. Meggyőződésünk, hogy az itteni kollégák szívvel és elhivatottsággal látják el a munkájukat. Jó élményekkel, hasznos szakmai többlettel utazunk haza.

 

 

 

dr. Kissné dr. Réczeg Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!