Hírek

2015.02.01. 23:43

Németh Gábor lett Daraboshegy polgármestere

Mesterháza, Daraboshegy – Az országban vasárnap hat településen tartottak időközi önkormányzati választást, ezek közül kettőt Vas megyében.

Unger Tamás

Daraboshegyen polgármestert választottak, mert tavaly októberben senki nem indult a posztért, Mesterházán pedig képviselőt, mert egy hely betöltetlen maradt.

Fotó: Unger Tamás

Mesterházán azért kellett képviselőt választani, mivel az egyéni listán négy jelölt indult 2014 őszén a négy mandátumért, de egyiküket polgármesternek választották, és így egy képviselői hely betöltetlen maradt.

Fotó: Unger Tamás

Vasárnap választották meg a negyedik képviselőt két független jelölt közül. A helyért Kelemen Tünde és Gróf Tibor indult.

Dr. Vincze György jegyző tájékoztatása szerint déli 12 óráig a 140 szavazásra jogosultból mindössze 13 fő szavazott. Háromnegyed nyolcra ígért eredményt, minthogy 19 óráig lehetett szavazni, akkor bontották az urnát.

Daraboshegyen polgármestert választottak vasárnap. A faluban 2014 októberében a választás jelölt hiányában maradt el. Most két független jelölt indult: Németh Gáborra és Guethné Horváth Anitára lehetett szavazni.

A mindössze száz lelket számláló községben 86-an járulhattak a szavazóurnához. Aggné Kovács Ildikó jegyző asszony kora délután, negyed kettőkor úgy tájékoztatott: addig 30 fő ment el szavazni.

Ottjártunkkor a szavazók száma átlépte a negyvenet. Találkoztunk az egyik polgármesterjelölttel, Németh Gáborral is, aki elmondta: úgy érzi, van esélye nyerni, bizakodik, de majd este nyolc körül kiderül az eredmény...

A szavazatszámláló bizottság nagyon ügyelt a rendre, a jegyzőkönyvvezető Holtai Anikó volt. Ketten – Imre Mária elnök és Kovács Lajos bizottsági tag – délután egy személyautóval vitték körbe a mozgóurnát a faluban. Azok a 80-90 éves idős, betegek kérték a mozgóurnát, akik nem tudtak elmenni szavazni. Összesen öt embert kerestek fel így az otthonában.

Mikor eljöttünk, már a 45. szavazó, Nagy Sándor is elment, tehát már három  óra előtt voksolt a jogosultaknak több mint a fele.

Mesterházán háromnegyed nyolckor már valóban megszületett az eredmény. Dr. Vincze György jegyző tájékoztatása szerint a 140 szavazásra jogosultból 52 fő jelent meg. Szavazataik közül kettő érvénytelen volt. Az 50 érvényes szavazatból Kelemen Tünde 42 voksot kapott, Gróf Tibor nyolcat. Így a megválasztott új képviselő Kelemen Tünde.

Kérdésünkre, hogy mi volt a várakozásuk, hányan jönnek el szavazni (meglepő-e, hogy a jogosultak fele sem?), a jegyző így felelt: Ilyen választás még nem volt, nem tudtuk megbecsülni, hányan jönnek, így sikerült.

Daraboshegyen is megszületett az eredmény már este nyolc óra előtt: a 86 jogosultból 69 fő ment el szavazni, valamennyiük szavazata érvényes volt. Aggné Kovács Ildikó jegyző elmondta: a 69-ből 28-an voksoltak Guethné Horváth Anitára, 41-en pedig Németh Gáborra. A választás eredményes volt tehát: Németh Gábor lett a falu új polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!