Hírek

2014.09.20. 18:24

Nemzetiségi Nap: A különböző kultúrák nem kioltják, hanem erősítik egymást

Szabolcsi cigány dallamok csendültek fel szombat délután a Vasi Skanzenben.

Médiaközpont

Így kezdődött a 11. Nemzetiségi Nap, amelyen a megyeszékhelyen élő szlovén, horvát, német és roma nemzetiséghez tartozók mutatkoztak be. 

- Gazdag az az ország, amelyik többnyelvű, és befogadja más népek kultúráját. Szombathely gazdag, toleráns város, itt együtt tudnak élni a különböző nemzetiségek – fogalmazott Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőjében. Hozzátette: a különböző kultúrák nem kioltják, hanem erősítik egymást.

Fotók: Médiaközpont


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy évről évre benépesül ez alkalomból a skanzen. – Fontos, hogy a nemzetiségi csoportok találkozzanak, megismerjék egymás kultúráját, tapasztalatot szerezzenek – hangsúlyozta.

Idén a roma önkormányzat volt a rendezvény főszervezője. Hagyományteremtő szándékkal, idén először gasztronómiai különlegességekkel is várták az érdeklődőket: sült a cigány rétes és főtt a pörkölt. Vajda László Orfeusz, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, szeretnék, ha a következő években más nemzetiségek is bemutatnák specialitásaikat. A kulturális programok után népi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!