Hírek

2016.10.18. 17:50

Nemzetközi diplomát kapott Pajor András, aki mindig tudja, miért kattint

Sárvár - Nemzetközi diplomát kapott a helyi fotóklub titkára, Pajor András. A fotóművész szerint a képkészítés több annál, mint hogy bemegy a fény és kijön a gépből a fotó.

Turbók Attila

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (The International Federation of Photographic Art - FIAP) AFIAP fotóművészeti diplomát adományozott a minap Pajor Andrásnak, a sárvári fotóklub titkárának. A megyei fotóstársadalom egyik legeredményesebb résztvevője lapunkban is többször publikálta fotóit, és számos hazai, nemzetközi megmérettetésen szerepelt képeivel. Most a legrangosabb, Párizsban székelő nemzetközi szervezet is elismerte teljesítményét.


Fekete-fehér Pajor-fotó - a művész szerint így derül ki a lényeg Fotó: Pajor András

A szövetség diplomájához öt-hat év megfeszített munkájára volt szükség amellett, hogy képeimet több tárlaton, itthon és külföldön is be kellett mutatni. Ám ezeken a tárlatokon rengeteg elismerést is begyűjtöttem - mondta Pajor András. A fotósok ilyetén minősítésének alapját az egykori festőszalonok szolgáltatták, ahol a művészek kiállították képeiket, majd azokat szakértők és a közönség is zsűrizte. A sárvári fotóművész képeivel öt kontinensen is találkozhattak az érdeklődők, a Vas Népének elmondta, a napokban például Passauban, majd Berlinben láthatóak alkotásai, itthon pedig a fővárosban és Sopronban állítják ki őket.


Amikor „akasztják a hóhért”: kép a képalkotó művészről Fotó: Pajor András

- A fotózás kezdetei számomra az általános iskolába nyúlnak vissza, amikor egy Etüd gépet csempésztem néha a tanterembe, ahol osztálytársaimat örökítettem meg először - mesélt a kezdetekről Pajor András. Az iskolai szakkörben aztán a fotózás, a képkidolgozás alapjaival is megismerkedett, az Etüdöt az akkori idők favoritja, egy Praktica követte, majd jöttek a komolyabb masinák. - A digitális gépre 2005 áprilisában tértem át, onnantól kicsit könnyebb lett a sorsunk - mondta a sárvári fotós. - Általános irányelvként megfogalmazható, a fotónak, a fotósnak célja kell hogy legyen az elkészítendő képpel, tehát amikor belenézünk a kamerába, tudnunk kell, miért kattintunk - mondta Pajor András.

A családi képektől a folyamatok rögzítésén át a művészfotókig terjed egy fotós munkájának íve. - Úgy vélem, a fekete-fehér képek jelentik máig a fotóművészet csúcsát, amikor a kompozíció, az elkészítés jelentik a mondanivaló alapját. A színeket meghagyom a festőművészeknek - fogalmazta meg ars poeticáját a sárvári fotós.

Az iskolai fotószakkört aztán néhány évtizeddel később a sárvári fotóklub létrehozásával folytatta Pajor András mint a klub titkára. - Benkő Sándor kollégámmal mint egyesületi elnökkel kezdtük meg a munkát, mára több mint félszáz fotóssal kutatjuk a képkészítés lehetőségeit, rejtelmeit, határait.

A klub a képkészítés és a fotózás technikáján túl egyfajta mesterképző szerepet is felvállal, ebbéli munkájuk hiánypótlónak számít a környéken. A sárvári fotósok képeit nem csak a versenyeken, kiállításokon láthatja a közönség, legutóbb 150 képet adományoztak a sárvári kórháznak is.

A fotózás közösségi élmény, készítőből, befogadóból áll, ezt tartjuk közösségünk fókuszában - tette hozzá a fotóművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!