Hírek

2014.07.10. 17:45

Népszerű a buszos nyaralás

Állítólag nőtt a nyaralási kedv idén. Ezt nem csak a kutatások támasztják alá, hanem a vasi utazási irodák vezetői is ezt állítják.

Farkas Eszter

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint az idén a korábbi évekhez képest nőtt a nyaralási kedv, a megkérdezettek 39 százaléka elutazna a főszezonban. Százból hetvenegyen belföldön maradnának, közülük is minden harmadik ember számára a kikapcsolódást a Balaton jelenti. Átlagosan öt napra mennének el az emberek, és 90 ezer forintot szeretnének költeni. Emellett elsősorban a vízparti települések, illetve a fürdővárosok népszerűek, például Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, a Tisza-tó és a Velencei-tó. Külföldre körülbelül 8-900 ezer ember menne idén. Ők döntően Horvátországot választják célpontjuknak, de kedvelt még Olaszország, Görögország, Erdély és Bulgária is – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. adataiból.

Szép Andreának Frankó-Kupi Katalin segít az úti cél választásában. Fotó: Zergi Borbála

Egy szombathelyi utazási irodában azt mondták: érezhetően megnőtt az idén nyáron a forgalom. Ez az utazási iroda inkább külföldi utakra specializálódott, de ezek is nagyon népszerűek a vasi turisták körében.

– Nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek a belföldi utakat inkább interneten, maguk foglalják. Ha külföldi nyaralásról beszélünk, akkor inkább a közelebbi, tengerparti országokat keresik az ügyfeleink – emelte ki Bartha Zoltánné, az utazási iroda vezetője.

– Azok, akik például a horvát vagy az olasz tengerpartot választják, inkább autóval vágnak neki a távnak. Ismét népszerű lett a buszos nyaralás is. Sokan mennek például Bulgáriába vagy Görögországba. Bár sok esetben 16-18 órát kell utazniuk, de ár-érték arányban megéri, hiszen így akár már 50 ezer forintból is el lehet tölteni egy hetet a tengerparton – emelte ki a vezető.

– Last minute ajánlatokból egyre kevesebbet tudunk ajánlani az utazóknak. Bevált gyakorlat már külföldön is, hogy a first minute utakat ajánlják a szervezők. Ennek az a lényege, hogy akár már januárban lefoglalja a nyári útját az ügyfél, és így nagy kedvezményeket kap az irodáktól. Ezt a gyakorlatot a magyar utazási irodák is kezdik átvenni – emelte ki Bartha Zoltánné.

Egy másik szombathelyi utazási irodában is forgalomnövekedésről számolt be az iroda vezetője. Festőné Pál Beáta elmondta: érezhetően többen érdeklődnek és foglalnak utakat ezen a nyáron.

– Nagyon vegyesek a foglalások, eltérő, hogy ki mit keres. Belföldi és külföldi utazások iránt egyaránt érdeklődnek az ügyfeleink. A legnépszerűbb még mindig a görög, a horvát és az olasz tengerpart – emelte ki az iroda vezetője.

– Nálunk főleg a buszos utazások a népszerűek, ezeket keresik leginkább az emberek. Egyre népszerűbbek azok a buszos utazások is, amelyek csak egy napra szólnak. Ilyenkor hajnalban felszállnak a buszra az utasok, és a legközelebbi, például a horvát vagy a szlovén tengerpartig mennek, ott egész nap strandolnak, majd este indulnak is haza – fejtette ki az irodavezető.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS BUSZOS UTAZÁSHOZ

Még a busz indulása előtt győződjünk meg róla, hogy úti okmányunkat nem hagytuk-e otthon, illetve hogy annak érvényességi ideje nem járt-e le. A buszok körülbelül 4 óránként megállnak. Használjunk ki minden állomást, mozgassuk meg végtagjainkat, keressük meg a toalettet az állomásokon. A buszokon van WC, de azt kizárólag „kisdologra" lehet használni. Szükség esetén vigyünk magunkkal széntablettát. Előfordulhat, hogy a buszon eltöltött idő megterheli a szervezetet, a sok egy helyben ülés lassítja a vérkeringést, a rázkódás puffadást okoz. Kerüljük a szénsavas üdítőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!