Hírek

2015.06.24. 10:22

Nézze meg mit gondolnak az egészségükről Szombathelytől Mikosszéplakig az emberek!

Körkép - A 2014 év végén elvégzett európai egészségfelmérés magyarországi előzetes kutatás adatait nemrég tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Eszerint a magyarok csaknem kétharmada pozitívan vélekedik az egészségéről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a vasiak, hogy látják ezt a kérdést.

Vincze Bence

Sok érdekes dolog derült ki a kutatásból, viszont ami nem volt meglepetés, hogy a 75 évnél idősebbeknek már csak hetede gondolja szervezetét épnek, jónak. A felnőttek 55 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, annak ellenére, hogy nagyjából kétharmaduk tartja egészségét jónak vagy nagyon jónak. Mint láthatjuk tehát a hozzáállás sokat segíthet ezek mérlegelésében. Sajnos kiemelkedő a magas vérnyomással küszködők aránya, ami 31 százalékot tesz ki, emellett 21 százalékuk számol be hát- és gerincfájdalmakról, ízületi kopásról (17%), de ezek mellett kisebb arányban fordul elő cukorbetegség (8%) és a depresszió is (4%).

Minden tizenegyedik ember súlyosan, és minden ötödik mérsékelten korlátozottnak érzi magát betegsége miatt, sokaknak nagyon megnehezíti a mindennapos életét, életvitelét.

Az emberek többsége tisztába van azzal, hogy felelős az egészségi állapotáért, sokan vitamindúsan táplálkoznak, minden ponton odafigyelnek az egészséges életvitelükre, viszont ennek ellenére a magyarok csaknem harmada dohányzik, huszaduk pedig saját bevallása szerint is nagyivónak minősíthető.  A megkérdezettek csak egyharmada sportol napi tíz percnél többet.

Hazánkban a túlsúlyosak-elhízottak közé tartozik felnőtt lakosság 54, míg a középkorú férfiak 71 százaléka.

Jó hír, hogy a magyar lakosság nagy része részt vesz a szűrővizsgálatokon és érdeklődik az egészségi állapota iránt. Például a nők 60 százaléka vett rész mammográfiás vizsgálaton és 84 százalékuk méhnyakrákszűrési célú citológiai vizsgálaton.

Ezek után kíváncsiak voltunk arra, hogy az utca emberei, hogy látják ezt a kérdést.

Szabó Attiláné Gabriella(41)

Boltvezető

Alsóújlak

"Próbálok egészséges életmódot élni.Szerencsére ritkán vagyok beteg, így gyógyszert sem szedek, inkább vitaminokkal és egészséges táplálkozással próbálom erősíteni a szervezetem. Szeretek sportolni, imádom a zumbát, ha időnk engedi, sokat járunk kirándulni,túrázni a családdal. Gyermekeim rendszeresen fociznak Vasváron, igyekszem őket is az egészséges életmódra nevelni."

Dóka Tamás(42)

Buszsofőr

Mikosszéplak

"Az egészségi állapotom most nem a legjobb, pont két hete elkaptam valami vírust. Három nap alatt szörnyen legyengültem, körülbelül hat kilót le is dobtam. Gyógyszert csak a vérnyomásomra szedek, tavaly ugyanis kiderült, hogy magas. Mindenesetre odafigyelek az életvitelemre, sportolok, próbálok egészségesen étkezni. Szűrővizsgálatokra nem szoktam járni, a vérnyomás problémámra is otthon jöttem rá, amikor saját magamnak mértem és csak utána mentem orvoshoz."

Jene Boglárka(18)

Tanuló

Körmend

"Egészségesebb is lehetnék! Jó lenne, ha kevesebbet stresszelnék és talán kicsit többet sportolhatnék, de azért próbálok egészséges életet élni. Aktívan nem sportolok, de néha eljárok futni vagy esetleg otthon edzek. Szerencsére mostanában nem voltam beteg. Gyógyszert is csak az allergiámra szedek."

Valaska Ferdinánd(43)

Tanár

Szombathely

"Úgy gondolom, hogy az egészségi állapotom megfelelő, csak egy-két évente járok el orvoshoz, akkor sem betegség miatt, csak egy általános vérvétel, felülvizsgálat miatt. Szerintem az egészség titka a rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott élet és a megfelelő táplálkozás. Gyakran sportolok, falat és hegyet mászok, túrázom és régebben fociztam is. Nem emlékszem rá, hogy az elmúlt öt évben szedtem volna gyógyszert, néha megfázás esetén bekapok egy-egy C-vitamin tablettát, de arra is inkább ott van a citromlé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!