Hírek

2016.09.01. 10:40

Nincs elég vér! Fel kellene tölteni a készleteket - vasi donorokat is várnak

Körkép – Csak az AB+ vércsoportos vérkészlet telített szeptember első napján, a többi vércsoportú donorokra nagy szükség van.

Bakos Ágnes

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatbázisa szerint szeptember elsején „éppen elég” a vérkészlet az A+, az A-, a B-, az AB-, valamint a 0+ és 0- vércsoportú vérből. A B Rh+ készlete a megfelelő mennyiségű jelölést kapta, miközben csak az AB+ csoportú vérből telített a készlet.

grafika: Országos Vérellátó Szolgálat

Azzal, hogy a naptár már őszt mutat, nem lett egy csapásra elegendő a vér, bár a szabadságolások és a statisztikailag kimutathatóan több közlekedési baleset miatt elsősorban nyaranta csappannak meg a készletek. Nagy szükség van a véradókra.

A megyében állandó véradási helyszín és lehetőség a Szombathelyi Területi Vérellátóban van. Szeptember első napján pedig „külsős” véradást Rátóton és Gasztonyban tartanak, Rátóton 15 órától 16.30-ig a könyvtárban, Gasztonyban 17-tól 19 óráig az orvosi rendelőben. Szombaton Sárváron a Nádasdy-várban várják a donorokat a véradásszervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!