Hírek

2014.10.07. 17:45

Nincs jogi végzettsége a független végrehajtók többségének

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elismerte, hogy a független végrehajtók csupán elenyésző százalékban rendelkeznek jogi diplomával. A hétvégén ugyanis egy luxushotelben tartottak konferenciát, miközben a bejárat előtt egy civil szervezet demonstrált – egyebek között épp a jogi végzettség hiányát kifogásolva.

Budai Dávid

Egy sárvári ötcsillagos szállodában tartotta háromnapos szakmai konferenciáját a hétvégén a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara. A Fehér Kéményseprők civil szervezet – miután értesült az eseményről – mozgósította aktivistáit, hogy a helyszínen tiltakozzanak. Ahogy azt korábban megírtuk, a civil szervezet nem a végrehajtói szakma ellen tiltakozott, hanem a kamara működési gyakorlata ellen.

Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők képviselője szerint a kamara mintegy kétmilliárd forintból gazdálkodik évente, ez az összeg pedig a végrehajtásból származó bevétel 8 százaléka. A civil szervezet úgy látja, ez éves szinten hatalmas összbevételt feltételez, amit állítása szerint az adósok fizetnek meg.

A háttérben az ötcsillagos szálloda, a konferencia helyszíne, előtérben az egyik demonstráló (Fotó: Unger Tamás)

A kamara Dabasi Tamás állítását cáfolva jelezte, hogy a szervezett a tavalyi évben alig több mint egymilliárd forintból gazdálkodott. A Fehér Kéményseprők azon kijelentését, miszerint több végrehajtó ellen indult eljárás az utóbbi években, a kamara elismerte, de mint jelezték, az esetek egy részében felmentő ítélet született, vagy pénzbírság került kiszabásra.

Vas megyében is volt olyan végrehajtó, akinek felfüggesztették a tevékenységét, A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara honlapja szerint Kőszegen Zoltán Ágotát 2013 márciusától kezdve Fekete László helyettesíti. A felfüggesztésről indoklást nem írtak az oldalon.

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara szerint az sem igaz, hogy jóval áron alul értékesítik a végrehajtásra kerülő ingatlanokat. Kérdésünkre elmondták, hogy a lefoglalt ingatlanoknak mindössze töredékénél válik szükségessé az árverés. Az ingatlanok értékesítése a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az önkormányzat által kiállított adó- és értékbizonyítvány alapulvételével, elektronikus felületen történik.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara tagjai rendelkeznek-e jogi egyetemi végzettséggel. A kamarától kapott válasz szerint 2013. január elsejétől már csak jogi végzettséggel rendelkező személyek lehetnek végrehajtók, de a korábban kinevezettek státuszban maradhatnak jogi végzettség nélkül is. Jelenleg mintegy 40 végrehajtó rendelkezik jogi egyetemi diplomával a mintegy 500 önálló bírósági végrehajtóból.

 

Más a behajtó és más a végrehajtó

Sokan összekeverik a behajtót és a végrehajtót, pedig alapvető különbség van a kettő között.A behajtók tulajdonképpen kapcsolattartóként működnek a megbízó és az adós között, nem minősülnek közhatalmi személynek, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint megbízóik. Éppen ezért nem léphetnek be az adós lakásába engedély nélkül, és testi kényszert sem alkalmazhatnak. A bírósági végrehajtó viszont közhatalmi személynek minősül, akit kötelező beengedni a lakásunkba, sőt a végrehajtás során állami kényszert is alkalmazhat, így például az adós ellenállása esetén kérhet rendőri intézkedést is. A jelenlegi törvény a csak bírósági végrehajtói szakvizsgával rendelkezők esetében is így rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!