Hírek

2015.10.12. 17:24

Novemberre maradhat az őszi búzavetés - A héten még esős, enyhe időnk lesz, a jövő héten már támadnak a mínuszok

Szombathely - Enyhül egy kicsit az időjárás, de csak ideiglenesen. Sok eső várható keddtől, sőt, záport is hozhat október közepe. A jövő héten pedig elő a sapkákkal, sálakkal!

Bakos Ágnes

A mögöttünk hagyott hétvégén 25-26 milliméternyi eső áztatta Szombathelyt és jön az utánpótlás – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Átmeneti szünet után kedden délután délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik.

– Az kitart péntek-szombatig, sőt, csütörtökön és pénteken zápor, zivatar is lehet, mennydörgéssel, villámlással – mondta el az észlelő.

Fotó: Szendi Péter

Hozzátette: A legfrissebb előrejelzések szerint 50-60 milliméternyi csapadék érkezhet Szombathelyre szombatig. Belvíz, de akár kisebb árvíz is kialakulhat, és jelentős lefolyások áztathatják Kőszeg környékét – ez látszik, az eheti modellekből. A talaj telítődött, a leesett 25 milliméter elég volt, a mostantól érkező csapadék már sok a mezőgazdasági területeken. – A búzavetés jóformán sehol nem tart, lehet, hogy novemberre marad a munka a gazdáknak – mondta Pétervári Tibor.

Hűvösen kezdődött a hét: – Ebben a szezonban először ment fagypont alá a harmatpont – emelte ki az észlelő.

A napokban enyhül egy kicsit az időjárás, ami a hőmérsékleteket illeti: 11-15 fokos maximumok ígérkeznek, párás lesz levegő. – A jövő héten hidegebb lesz, az október 23-i hosszú hétvége is hidegnek ígérkezik, de az első hó még nem várható – mondta az észlelő. Erős szél kísérte az elmúlt napokban a csapadékos időt – a héten nem várható jelentős szélerősödés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!