Hírek

2017.04.20. 19:15

Nyár elejére lehet költségvetés

Budapest - Az önkormányzatok rövid távon számíthatnak a közfoglalkoztatási rendszer fenntartására. Június közepén elfogadhatja a parlament a 2018-as költségvetést.

Vas Népe

Az önkormányzatok rövid távon biztosan számíthatnak a közfoglalkoztatási rendszer fenntartására, a kormány ezen a területen nem kívánja szűkíteni a közfoglalkoztatottak létszámát - válaszolta lapunk kérdésére Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy a kormányzat szándéka az, hogy a közmunkában foglalkoztatottak egy részét mi-előbb visszavezessék a munka világába. Mint mondta, a jelenlegi 210 ezer közfoglalkoztatottból mintegy 50 ezernek lenne helye a piacon. Az önkormányzatok körülbelül 100 ezer embert foglalkoztatnak valamilyen formában. Számukra is fontos lesz egy idő után, hogy kiszolgálják a helyi vállalkozások munka-erőigényeit és az alkalmas munkavállalókat oda irányítsák. Amikor válság van, amikor baj van a településen, akkor viszont segítsenek és szociális jelleggel nyújtsanak több közmunka-lehetőséget.

Lázár János Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár János szerint a létszám szűkítése az állami szektorban dolgozó, szintén mintegy 100 ezer közmunkást érinti majd, de csak lassan és fokozatosan. Ezt egyébként a 2017-18-as béremelések hatásai is ösztönzik majd - tette hozzá -, a folyamatnak már ma is látni jeleit, megkezdődött az átrendeződés, a közfoglalkoztatottak számára is vonzóbb lesz a munkaerőpiacon elhelyezkedni - mondta. A miniszter a sajtótájékoztatón beszámolt az egy hét alatt lezajlott négy kabinet- és egy kormányülés döntéseiről. Ezek közül a legfontosabbként emelte ki, hogy elfogadták a 2018-as költségvetés tervezetét és már át is küldték a Költségvetési Tanácsnak. Az előterjesztést május elején kezdi tárgyalni az Országgyűlés és június közepéig el is fogadhatja. Ez azt jelenti, hogy az ország gazdaságilag stabil és a kormány kiszámítható feltételeket biztosít. A 2018-as büdzsét a munkából élők költségvetésének nevezte, mert azok járnak majd a legjobban, akik munkából élnek. Foglalkoztatás, családtámogatás, biztonság - ezek állnak a költségvetés középpontjában, és amíg a Fidesz kormányoz, nincs választási költségvetés - mondta.

Bejelentette, hogy várhatóan 5 százalékra csökken a hal és az internet áfája, és tovább egyszerűsödik az adórendszer. A kormány ugyanis állást foglalt az adóbürokrácia csökkentése mellett, és 2018-ban megújítják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal működését is a versenyképesség javítása érdekében. Tájékoztatott arról, hogy egyelőre elhalasztják a hazai kiskereskedelemben tervezett változtatásokat.

- Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával, mert "sok barátjuk van" minden szinten - magyarázta, ezért a gazdasági kabinet úgy döntött, folytatni kell a tárgyalásokat a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel.

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy rendkívül nagy nyomás nehezedik Brüsszel részéről Magyarországra a migránspolitika miatt. A kormány álláspontjának megerősítéséhez szükség van a nemzeti konzultáció pozitív eredményeire. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az Unió iránt, ahonnan nem kilépni akar, hanem a V4-ekkel közösen átalakítani szeretné azt. Arra a kérdésre, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz viszonya sem a legkedvezőbb, Lázár János azt emelte ki, hogy ők a legfontosabb politikai szövetségeseik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!