Hírek

2017.01.29. 17:40

Nyaralni készül? Foglaljon!

Körkép - A terrorveszély és a migráció vajon elvette a kedvünket a külföldre járástól? Egyáltalán: mennyibe kerül manapság egy nyaralás? Melyek a legkedveltebb országok? Érdemes már most foglalni, vagy jobban járunk, ha kivárunk egy last minute utat?

Budai Dávid

Szombathelyi utazási irodák szakembereit kérdeztük, hogy már most felkészülten vághassunk neki a nyárnak. Az első tíz hónap turisztikai adatai alapján 2016-ban rekordévet zárhatott a hazai turizmus. Azért a feltételes mód, mert a decemberi adatok még nem elérhetőek. Valószínűsíthető azonban, hogy az elmúlt év utolsó hónapjában sem lehet ok a panaszra, mindenesetre az első 11 hónap számai ki-emelkedőek. A január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma is hat százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmiszállásdíj-bevételek tíz százalékkal bővültek, a szálláshelyek összes bevétele pedig nyolc százalékkal növekedett. Így valószínűleg a tavalyi még a 2015-ös rekordévet is felülmúlja. A jövőben ráadásul a turisztikai fejlesztések nem termék-, hanem desztinációalapúak lesznek, ennek eredményeként a „szigetszerű” korszerűsítések helyett teljes körű megújulások várhatók.

Népszerűek a városlátogatások. London is évek óta a kedvelt úti célok közé tartozik Fotó: Budai Dávid

Ahogyan korábban megírtuk, Vas megyében egyelőre csak Bük számít kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek, de a Magyar Turisztikai Ügynökség még az idén szeretné elérni a kormánynál, hogy egyebek között Sárvár és Kőszeg is ide tartozzon. Ez tehát a helyzet itthon, de mi van a külföldi utakkal. Vajon az elmúlt év Európában elkövetett terrorcselekményei és a migránsválság mennyire változtatta meg a vasiak utazási szokásait? Ennek jártunk utána, és ha már így tettünk, rákérdeztünk a legújabb trendekre is.

NAGYON SOKAN FOGLALTÁK LE JANUÁRBAN A NYARALÁSUKAT

Békés Ildikó, az egyik szombathelyi utazási iroda munkatársa elmondta: a tapasztalatuk az, hogy a modern kori népvándorlás és a terrorcselekmények az utazási irodák felé fordították az utazóközönséget, felértékelődött ugyanis a személyes kapcsolatok jelentősége. Megtudtuk, hogy egyértelműen csökkent az érdeklődés Törökország, Egyiptom és Tunézia iránt, ugyanakkor a nyaralás, a kikapcsolódás iránti vágy nem szűnt meg, ezért tavaly Görögország, Spanyolország és Horvátország mellett a belföldi turizmus lett a kialakult helyzet nyertese. Így indult az idei - már most nagyon erős - előfoglalási időszak is. Mivel tavaly nyáron sokan tapasztalták, hogy az említett országokban gyorsan elfogytak a legjobb helyek, és szinte lehetetlen volt jó last minute utat találni, inkább most döntenek, amikor még van választék, és jelentős kedvezménnyel lehet foglalni március 1-jéig.

Grünwald Zsolt szerint egyre merészebben választunk úti célt, egyre egzotikusabb tájakat is bevállalunk egy-egy nyaraláskor
Fotó: Unger Tamás

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy másik szombathelyi utazásszervező cég vezetője. Grünwald Zsolt szerint is komolyan visszaesett az érdeklődés Törökország iránt, bár a prémium kategóriát igénylő ügyfeleket láthatóan kevésbé zavarja, hogy a Boszporusz partjára menni jelenleg nem a legbiztonságosabb. Sőt, ezek az ügyfelek a jelenleg elérhető, nagyjából harmincszázalékos árkedvezményt is inkább egy még magasabb kategóriára váltják be. Grünwald Zsolt szerint van összefüggés aközött, hogy a legsikeresebb embereket kevésbé zavarja az esetleges veszély. A sikeres emberek ismérve ugyanis általában a pozitív életszemlélet, ők azok, akik hajlandóak kockázatot is vállalni. A szakember hozzátette: mindig megfigyelhető valamilyen mértékű visszaesés a forgalomban akkor, ha egy adott területen terrorcselekmény történik, ám ez az idő múlásával egyre kevésbé lesz érezhető. Utánajártunk, és a kedvelt úti célok között nincsen olyan ország, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium január 6-án frissített listája az utazásra nem javasolt országok közé sorolna, de a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok között Törökország mellett megtaláljuk Izraelt, Mexikót, Brazíliát és Ukrajnát is.

 

A LAST MINUTE UTAZÁSOKAT EL LEHET FELEJTENI

Grünwald Zsolttól választ kaptunk arra is, hogy miért nem működik már az, mint a régi szép időkben, amikor elég volt a nyaralás előtt egy héttel a last minute ajánlatokat végigböngészni, és biztosra vehettük, hogy találunk még jó helyet, jó áron. Tulajdonképpen ezért is a technika fejlődését okolhatjuk. Régen, amikor az internet nem volt még annyira elterjedt, nem állt rendelkezésre friss adatbázis sem a hoteleknek, sem az utazási irodáknak, és ami a legfontosabb: ezek nem voltak összekötve. Nehézkes volt a foglalás, még nehézkesebb a változtatás. Ezért aztán az utazási irodák kockáztattak, és megvettek teljes hoteleket, teljes szezonra, olcsón. A szállodáknak mindegy volt, mert előre megkapták a pénzt, az utazási irodák pedig megtöltötték a szállodákat. Mindenki jól járt. Legalábbis addig, amíg nem jött egy olyan szezon, amikor valamiért elmaradtak a vendégek. Ilyenkor aztán tényleg szinte ingyen adták az utakat az utolsó pillanatban, hogy legalább a veszteségeket csökkentsék. Jó pár utazási iroda bele is bukott ebbe a rendszerbe. Mára azonban a last minute utazásoknak is leáldozott.

Persze véletlenül bele lehet futni, de aki erre épít, azt könnyen érheti csalódás. Arról nem beszélve, hogy ma már - egy-két kivételtől eltekintve - nem jellemző, hogy bizonyos nyaralóhelyekre csak magyarok mennek, így az üdülésfoglalási versenyben éppen úgy harcban állunk a szomszéddal, mint azzal a német nyugdíjassal, akinek más dolga nem lévén, korán biztosítja a helyét. És ha már Németország: megtudtuk, hogy ott újabban nem tájegységekre bontva hirdetik a katalógusok az ezernyi utazási lehetőséget, hanem tematikusan. Külön katalógusuk van a síelni vágyóknak, a golfozóknak, a családosoknak, de már a melegeknek is. Magyarországon ez nem így van. Az azonban kétségtelenül tetten érhető a magyar utazási szokásokban, hogy egyre merészebben választunk, egyre egzotikusabb tájakat is bevállalunk egy-egy nyaraláskor.

A szakember szerint manapság átlagosan 150 ezer forintba kerül egy hét nyaralás egy embernek, ehhez jön még természetesen a költőpénz. Persze meg lehet úszni olcsóbban is, például egy családnak egy olaszországi apartman már simán kijön 200 ezer forintból. Ha önellátásra rendezkedik be az ember, jócskán le lehet faragni a költségeket, egy buszos utazást pedig akár 50-60 ezer forintból is megúszhatunk.

 

KEZDIK FELFEDEZNI MONTENEGRÓT ÉS ALBÁNIÁT

Fodor Judit - aki egy főként saját szervezésű buszos utazásokkal foglalkozó szombathelyi cég ügyvezetője - elmondta, hogy ők nem érzékelték a terrortámadások és a migránshelyzet negatív hatásait, sőt, még emelkedett is az utasszámuk. Az viszont tény, hogy sok olyan utasuk volt, akik nem vállaltak hosszabb, nyugati úti célú utazást, helyette inkább több kisebb, két-három napos kiruccanásra fizettek be, vagy egynapos kirándulásokra a környéken. A tavalyi év nagy meglepetése volt Montenegró, amelyre szinte az utolsó pillanatban hirdettek meg egy utat, és így is maximális utaslétszámmal indult el. Éppen ezért az idén is indítanak autóbuszt Montenegróba és Albániába is. Ezek az országok egyrészt nem terrorista célpontok, másrészt jelenleg elkerülik őket a legfőbb migránsútvonalak, így ebből a szempontból is nyugodtnak számítanak.

Mindemellett ezek a tengerpartok nem annyira zsúfoltak, mint a horvát és olasz, ráadásul a táj is érintetlen - tudtuk meg a szakembertől. Tapasztalata szerint prog-ramjaikra átlagosan 90 ezer forinttal kell számolnia egy utasnak, ehhez jönnek még a fakultatív programok díjai és természetesen a költőpénz. Náluk az utasok egyre inkább a természetközeli, túrázós célpontokat keresik, illetve a még ismeretlen, rejtett tájak iránt érdeklődnek. Fodor Judit is megerősítette, hogy megkezdődött az előfoglalás: akik tavaly lemaradtak valamilyen útról, most jó előre bebiztosítják a helyüket. Náluk egyébként a tengerparti üdülőprogramokra van nagy érdeklődés, mint amilyen Montenegró, Albánia vagy Horvátország. A szakember hangsúlyozta, hogy azért is érdemes már most foglalni, mert egyrészt a legtöbb utazási irodánál már zajlanak az előfoglalási akciók, másrészt a népszerűbb utazásokra már nagyon fogynak a helyek.

Azt, hogy érdemes korán foglalni, olvasónk is megerősítette. Ő idén január 19-én kötött le egy korfui utat július elejére. Mint megtudtuk, eredetileg egy héttel korábban mentek volna, de akkora már nem volt hely. Az ő tapasztalata is az, hogy aki nem akar lemaradni a nyaralásról, vagy nem szeretne kompromisszumokat kötni a nyaralás idejére vagy árára vonatkozóan, az jól teszi, ha az év első hónapjában gondoskodik róla, hogy hol fog pihenni.

NEM TÖRŐDÜNK A BIZTOSÍTÁSSAL

Felmérések szerint a külföldre utazóknak csak nagyjából a harmada köt utasbiztosítást, mondván: úgysem lesz semmi baj. Az esetek többségében persze nem is lesz, ám ha mégis történik valami, akkor nagyon jól jön a biztonság. Hogy mennyire, annak érzékeltetésére jöjjön pár példa. A Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján több olyan történetet is lehet olvasni, amely ügyfeleikkel esett meg. Például egy hölgynek a kint tartózkodása alatt egy több mint 30 millió forintos epeműtéten kellett átesnie az USA-ban, amit a biztosítás fedezett, ráadásul a biztosított fiának megrendelték és megvették a repülőjegyet, hogy hazakísérhesse az édesanyját, aki nem emelhetett a műtét után. Egy másik esetben az utas Törökországban szenvedett bokatörést, és a török kórházzal való szükséges egyeztetés és döntéshozatal után a biztosító betegszállító repülővel hozta haza. Ez több mint 4 millió forintos költséget jelentett. Persze ezek extrém esetek, de azt jelzik, napi párszáz forintos díjért nem érdemes kockáztatni.

 

A legnépszerűbb turistacélpontok

A napokban hozták nyilvánosságra a 2015-ös rangsort a világ leglátogatottabb városairól. Ezek szerint a legtöbben (26,7 millióan) Hongkongba látogattak el 2015-ben, ami 3,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de így is bőven elegendő volt az első helyre. A második helyen viszont csere történt: Bangkok 18,7 millió külföldi látogatójával meg-előzte Londont. Közép-Európából Prága lett a legjobb a maga 7 millió turistájával, ami a 22. helyre volt elég. Budapestre 3,8 millió külföldi látogatott el 2015-ben, ami 7,6 százalékos bővülés az előző évhez képest, mégis ez csak a 49. helyre volt elegendő, szemben a 2014-es 37. helyezéssel. Európában Athén könyvelhette el a legnagyobb arányú növekedést 2014-hez képest: a görög fővárosba 22,6 százalékkal többen utaztak. A legnagyobb, 13,8 százalékos visszaesést pedig Moszkvában regisztrálták 2015-ben Európán belül. Míg a nemzetközi turisztikai célpontok esetében 2015-ös a legfrissebb adat, azt már most lehet tudni, hogy melyik volt a tíz legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban. Az első természetesen Budapest, majd a fővárost Siófok és Hajdúszoboszló követi. A dobogós helyezettek után sorrendben Eger, Gyula, Szeged, Balatonfüred, Pécs, Hévíz és Debrecen a legnépszerűbb. Vas megyei város az első tízbe nem fért be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!