Hírek

2016.08.22. 11:54

Nyári lesz a karnevál! - Száraz hőségnapokat ígérnek a hét végére

Szombathely – Nyári ruhákkal és napszemüveggel szerelkezzenek fel a fesztiválozók: hőség és zavartalan napsütés ígérkezik a karneváli hétvégére. Éjszakánként elég lesz egy vékony pulóver, és addigra a szél kitisztítja a levegőt.

Bakos Ágnes

– Az időjáráson nem fog múlni a karnevál sikere – summázta az e heti kilátásokat Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Meleg nyári idő látszik, 30 °C közeli, körüli maximum hőmérséklettel. Sőt:

– Hőségnap is lehet a péntek, a szombat és a vasárnap is, de akár mind a három napon lehet 30 °C feletti maximum – tette hozzá az észlelő.

Hogy ez mennyire biztos? Amennyire minden ötnapos prognózis.

– Napok óta figyelem a modelleket, ezt írják. Egy-két előrejelzés még adott csapadékot csütörtökre, de már nem jelez esőt egyik sem – mondta el az e heti szombathelyi várakozásokról hátteréről.

Nemcsak napos, száraz időben karneválozhatnak Szombathelyen, de még szél sem lesz: még keddre ígérnek az előrejelzések 45-55 kilométer per órás légmozgást Vas megyébe, aztán szerdától szélcsend látszik. A hét eleji erős légmozgás hasznos is: kitisztítja a levegőt a szennyező anyagoktól és a pollenektől.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat hétfői jelentése szerint a lehető legjobb, vagyis az „elfogadható" jelzőt kapta a szombathelyi levegő minősége hétfőn. Egy másik adatsor szerint az ózon és a szálló por van jelen intenzívebben a szombathelyi levegőben, de csak városi háttérszennyezettség szintjén, és azt is kitisztítja a szél.

Az allergiagyógyszerekre már szükség van: a legerősebben allergizáló gyomnövény, a parlagfű pollenjei magas számban mutatkoztak a szombathelyi pollencsapdában a legutóbbi mérések szerint – mutatja az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképe. Magas még a csalánfélék és a kültéri allergén gombák pollenszórása Szombathelyen. Közepes mennyiségben mutatkozik az üröm, a kender- és a pázsitfűfélék pollenje. Alacsony számban, de jelen van az útifű és a libatopfélék virágpora. A pollenhelyzetben is javulás várható már szerdára.

Esernyőre és kabátra a karneváli éjszakákon sem lesz szükség, hiszen, bár augusztus végén már 5-7 °C-os minimumok is lehetnének, csak 15-16 °C-ig hűl majd a levegő – mondta el Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!