Hírek

2017.05.29. 18:40

Záporokkal, egy kis lehűléssel kezdődik a meteorológiai nyár Szombathelyen

Melegszik a levegő a tavasz utolsó napjaira, aztán a meteorológiai nyár hűvösebben kezdődik. Esőre biztosan számíthatunk, de a mennyisége bizonytalan.

Bakos Ágnes

- Változó irányú, mérsékelt szélben 26-28 °C-ig melegszik a levegő - kezdte a keddi szombathelyi kilátásokkal Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hétfőig már három nyári nap volt Szombathelyen májusban, a nyárias tavaszbúcsúval várhatóan öt-hat, hivatalosan is nyári napot számolhatunk, ez teljesen átlagosnak számít.

Az országos előrejelzések szerdára 30 °C körüli maximumokat jeleznek - de a szombathelyi észlelő szerint arra inkább a keleti országrészben számíthatnak.

Vaskó Alexandra ma is számíthat strandidőre
Fotó: Szendi Péter

A meteorológiai nyár, a június északi széllel kezdődik, nagyon hűvös nem lesz, de nem várható, hogy 25 °C-ig melegszik a levegő - tekintett előre Pétervári Tibor. A hétvégére megint melegszik majd a levegő, de záporok, zivatarok kísérik a meleget. A várható csapadékmennyiség nagyon bizonytalan. Eddig "jól állunk" májusi esővel, hiszen már 71,5 milliméternyi esett, tíz milliméterrel több, mint a sokévi átlag. A lokális prognózis ezen a héten szerdára, szombat estére és vasárnap délutánra jelez esőt Szombathelyre. A fülledt, felhős idő fejfájást hozhat az érzékenyeknek, bár fronthatás nem ígérkezik.

Teljesen felhőtlen órák keddre és majd szombat hajnalra látszanak a középtávú prognózis szerint. A napsugárzás főként a déli órákban lesz sokfelé erős. Pétervári Tibor emlékeztetett, hogy közel a leghosszabb nappal, sőt már június 10-e körül meglesz a legkorábbi napkelte. Szombathelyen hajnali 4 óra 56 perc körül kel majd a nap - aztán egyre később...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!