Hírek

2017.05.21. 17:01

Nyílt napot tartottak a vasi airsoft-játékosok a molnaszecsődi laktanyában

MOLNASZECSŐD Rengetegen látogattak el vasárnap Molnaszecsődre, ahol nyílt napot tartottak a területet jelenleg birtokló airsoftosok. Nemcsak megnéztük, de ki is próbáltuk, hogyan működik.

Vadas Krisztina

A molnaszecsődi rádióbázis és laktanya elhagyatott húszhektáros területe most az airsoftosok birtoka. Havonta kétszer szerveznek nagyobb játékokat, ilyenkor 100-120 résztvevő érkezik ide, főleg a Nyugat-Dunántúlról, de nemzetközi „összecsapásokat" is tartanak. Az airsoft egyre növekvő népszerűségét mutatja, hogy míg néhány évvel ezelőtt még csak harminc-negyven játékos volt Vas megyében, addig ma már több mint háromszázan űzik ezt a sportot. A nyílt napon pedig még többen megismerkedhettek a játékkal. Az airsoft harci szimulációs szabadidős sporttevékenység - talán így lenne a legegyszerűbben összefoglalni, miről szól ez az egész. Az Easy Base (molnaszecsődi csapat) vezetője, Colic Ádám vezetett be minket ennek a különleges hobbinak a rejtelmeibe.

Ne érezze rosszul magát, ha az airsoft hallatán egyből a paintballra gondolt - nagyon sokan összetévesztik a kettőt. Nyilván ennek a műfaj képviselői annyira nem örülnek, de szívesen elmagyarázzák, mi a különbség a kettő között. Ezért is szerveznek időről időre nyílt napot a molnaszecsődi terepen: testközelből megtapasztalhatják az érdeklődők, hogyan működik az airsoft.

- Itt fegyverutánzatokkal (replikákkal) és egyéb kiegészítőkkel szimulálunk különböző katonai helyzeteket - mondta Colic Ádám. A replikák között a legelterjedtebbek az elektronikus és gázfegyverek, de ma már sűrített levegővel működő változatukat is beszerezhetjük. Kiegészítőként, hogy élvezetesebbé és látványosabbá tegyék a játékot, bevetnek füst- és hanggránátokat is.

Az érdeklődők szinte mindegyike elsőként tette fel azt a kérdést, hogy mennyire fájdalmas, ha eltalálják. Túlzás lenne azt állítani, hogy semennyire, de nem is igazán fájdalmat, inkább csípést érez az, akit meglőnek a hat milliméter átmérőjű műanyag golyócskával. Persze ez attól is függ, milyen öltözetben van a játékos és milyen messziről találják el. - Ha szabad testfelületet ér a találat, kisebb véraláfutás kialakulhat - magyarázta Ádám.

A kötelező felszerelés közé a munkavédelmi vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett szemüveg és arcot takaró kendő tartozik. Ezen felül, aki komolyan veszi az airsoftot, komplett katonai ruházatot is beszerez: taktikai mellényt, övet, sisakot, terepmintázatú kabátot és nadrágot. Ezekkel már valóban úgy érezheti magát egy játékos (és a néző is), mintha egy katonai összecsapás kellős közepébe csöppent volna.

Az, hogy milyen szituációt játszanak, vagy milyen küldetést hajtanak végre, leginkább a csapatok létszámától és a játékszervező kreativitásától függ: túszszabadítás, területfoglalás, bármi szóba jöhet, ami a katonai feladatok közé tartozik.

Miután mindent megtudtunk, én is kipróbáltam az airsoftot - habár nem vagyok egy harcias amazon. Valóban nem túlzás azt állítani, hogy ez sport: már maga a ruházat is megizzasztja az embert.  A taktikai mellény súlya nemcsak húzza a vállat, de melegít is. Emellé még övet, sisakot, szemüveget és persze egy fegyvert kaptam a kezembe. A puska nem is lenne nehéz, ha mindössze fél percig kellene tartani. Harci készültségben, folyamatosan a vállnál fogva azonban néhány perc után már erősen megdolgoztatja a váll- és kar-izmokat. Ezzel a (még igencsak) szegényes öltözékkel is külön kihívás a mozgás. A fegyverrel lőni egyébként meglepően könnyű, nem gondoltam volna, hogy a magam kis ügyetlenségével akár csak egy találatom is lesz. Ennek ellenére többször is eltaláltam a célpontot: az első egy-két lövés után már abszolút rá lehet érezni a mikéntjére.

Hogyan csatlakozhat bárki az airsoftosokhoz? Nos, mindössze be kell szerezni az alapfelszerelést és jelentkezni a legközelebbi vagy legszimpatikusabb csapatnál. De érdemes tudni: ez nem olcsó sportág. Ha csak a valóban alapkellékeket veszi meg, az is közelít a 100 ezer forinthoz. Innen pedig a határ a csillagos ég.

- Mindig hobbinak indul, de aztán egyre komolyabban veszi az ember - ezt már Molnár Petra, az egyik játékos mondta el nekünk. - Először csak megveszi a legolcsóbb fegyvert, de aztán megtetszik egy komolyabb, amely persze már jóval drágább is.  Aztán rátalál különböző kiegészítőkre, amelyeket szépen lassan beszerez; így válik a hobbi igazi szenvedéllyé - mesélte Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!