Hírek

2014.07.25. 14:50

Nyitva hagyták a kapukat: A pótfelvételi során még van esély a bejutásra

Szombathely - Csütörtökön derültek ki a felsőoktatási felvételi ponthatárai. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába 593 hallgató nyert felvételt. A helyeket még nem teljesen töltötték be, így azoknak sem kell elkeseredniük, akik most nem jutottak be. A pótfelvételi során még van esélyük arra, hogy szeptembertől Szombathelyen tanulhassanak.

Bajdó Bettina

A felsőoktatásba jelentkezők száma a 2014-es általános felvételi eljárásban mintegy 10 ezer fővel haladta meg a 2013-as adatot. A felvettek száma idén 73 ezer 973, ez nagyjából 1300-zal több, mint az előző év általános eljárásában felvettek száma. A teljes bejutási arány az idei évben 69,7 százalékos lett. A felvettek 64 százaléka alapképzésben kezdheti majd meg tanulmányait, 20 százalékuk valamilyen mesterképzésre került be – derül ki a felvi.hu adataiból.

A legtöbb hallgatót felvett alap-, valamint osztatlan mesterszakok listájában a gazdálkodási és menedzsment szak végzett az élen 2615 felvettel. Kétezernél több felvett hallgató kezdi meg tanulmányait jogász és gépészmérnöki szakon is. A felvettek létszáma szerint számított top 10-ben három gazdaságtudományi, két-két műszaki és pedagógusképzés, valamint egy informatikai, egy orvos- és egészségtudományi és egy jogi képzési területhez tartozó szak található.

A legtöbb hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel, de hatezernél több új hallgatója lesz a Debreceni Egyetemnek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskolán kezdhet a legtöbb frissen felvett hallgató a következő szemeszterben.

Osztatlan tanárképzésre 1618-an nyertek felvételt: legtöbben magyar–történelem és állampolgári ismeretek, angol–magyar, valamint testnevelés–gyógytestnevelés-egészségfejlesztés szakosként. Mesterképzésen szeptembertől 3091-en kezdenek el valamilyen tanárszakot, ezt a top 10 élén a vezetés és szervezés, a pszichológia, valamint a pénzügyi szakok követik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK) sajtótájékoztatót tartott a felvételi eredményeiről, a jelentkezési trendekről, az aktualitásokról. Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK elnök-rektorhelyettese a jelentkezési adatokkal kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy felsőoktatási szakképzésük 17 állami támogatott helyre felvett hallgatóval indulhat. Alap- és osztatlan képzésre 372, mesterképzésre pedig 204 hallgatót vehetnek fel. Így összesen 593 hallgató nyert eddig felvételt a SEK-re. A 2013-ban felvett 586 hallgatóhoz képest ez nem nagy emelkedés, de Horváthné dr. Molnár Katalin emlékeztetett arra, hogy előttük áll még a pótfelvételi, melynek során remélik, hogy még több hallatót vehetnek fel.

A pótfelvételi eljárásokról Németh Péter, a Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója beszélt. Rögtön az elején kiemelte, hogy az intézmény az összes normál eljárásban meghirdetett képzésén hirdet pótfelvételit.

– A nyári felvételi során csak azoknak a jelentkezése fogadható el, aki 2014-ben nem jelentkeztek, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt – folytatta az igazgató. – A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni. Azt is jó tudni, hogy valamennyi képzési szinten kizárólag költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni. Csak az e-felvételi keretében, a felvi.hu oldalon lehet benyújtani a jelentkezést. Ebben az esetben a hitelesítő adatlap beküldési határideje augusztus 13-a, a dokumentumok feltöltésére csak egy plusznapot adnak.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezés határideje mindkét esetben augusztus 12-e. A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 25-én és 26-án tartják, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek az egyetemi központ honlapján a Felvételizőknek menüpontban is.

– A hagyományainknak megfelelően idén nyáron is a Felvételi ponton állunk a hallgatók rendelkezésére - tette hozzá az igazgató. – Az „A" épület földszintjén kollégáink július 28-tól a jelentkezési határidőig hétköznaponként fél 9-től egészen 13 óráig személyesen segítik az érdeklődőket. A kollégáknál akár az e-jelentkezés is lebonyolítható. Augusztus 6-án (szerdán) 11 órától pedig nyílt napot szervezünk, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. A nyílt nap helyszíne a „C" épületi Aula lesz.

Horváthné dr. Molnár Katalin hangsúlyozta még, hogy a magyar felsőoktatásban jelentős változások mennek végbe. Ezek a folyamatok a Nyugat-magyarországi Egyetemet és annak szombathelyi karait is jelentősen érintik. Az egyetem folyamatosan követi a változásokat és azonnal megteszi a szükséges lépéseket: szerkezeti, strukturális átalakításokat és képzési kínálati átalakításokat is végrehajt, erőforrásokat csoportosít át. A jelentkezési adatokból is látszik, hogy a szombathelyi egyetemi struktúra és képzési kínálat is jelentős változásokon megy keresztül. Itt az elnök kiemelte a gépészmérnök képzést, mely 2015-től indul majd. Ezzel a képzéssel is reagálni kívántak a térségben működő vállalatok igényeire. Az elnök jelentős lépésnek ítéli a képzés beindítását, melyhez nemcsak kiváló oktatókat tudnak ajánlani, hanem a laborokat is fejlesztik. Kijelentette még, örömteli számukra, hogy az átalakulások közepette is közel 600 hallgatót tudnak felvenni. Ez mutatja számukra a klasszikus szakjaik meglévő vonzerejét. Hozzáfűzte még, hogy nincs könnyű dolguk, hiszen jelentős feladat a képzések összehangolása. 2005-től indult el a Bolognai-képzés, mely kétszintű képzés, tavaly pedig visszaállt az osztatlan tanárképzés. Ám ezzel párhuzamosan még futnak kimenő rendszerben a Bolognai-képzés tanárszakjai is.

Nem változik a tendencia

Bajdó Bettina

Mint minden évben, idén is kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon változott-e némiképp a természettudományok iránti érdeklődés. A válasz erre idén is nem volt. A középiskolások nem érdeklődnek intenzíven a természettudományi tárgyak iránt. Csak kevés elhivatott diák van ezen a téren. Az ígéretek szerint programot dolgoznak ki, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését, mert ha senki nem akar ez irányban továbbtanulni, akkor hamarosan nem lesznek majd tanárok, akik a gyerekeinket matematikára, biológiára, kémiára és fizikára oktatnák.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este.

Szakképzésre hatezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre hatezren, mesterképzésére több mint 14 ezren nyertek felvételt.

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (NyME-SEK) sajtótájékoztatót tartott a felvételi eredményeiről, a jelentkezési trendekről, az aktualitásokról. A tavalyihoz képest nem sokat változtak az adatok, idén eddig 593 hallgató nyert felvételt az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!