Hírek

2016.02.04. 15:31

Nyolc dolog, amit mindenképpen tudnia kell a trükkös lopásokról

A trükkös tolvajok már a ruházatukkal megtévesztik az embert. Ha figyelmetlen, könnyen azon kaphatja magát, hogy tolvaj ül a konyhájában.

Budai Dávid

A trükkös lopások veszélyeire soha nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Éppen ezért most mindent megkérdeztünk Takács Zoltántól, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől, aki nem csak azt mondta el, hogy kik a veszélyeztetettek, de a leggyakoribb módszereket is elárulta, sőt, egy bűnözői profilt is felállított nekünk. Összeállításunk elolvasása után nem csak könnyedén felismeri majd a veszélyt, de azt is megtudhatja, hogyan kerülheti azt el. Sőt, eláruljuk azt is, mit tegyen és mit ne, ha már megtörtént a baj.

Kik az áldozatok?

A sértettek szinte kizárólag időskorú személyek, akik életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva sérülékenyebbek, hiszen kevésbé tájékozottak, hiszékenyebbek, továbbá megfigyelőképességük is gyengébb.

Kik az elkövetők?

A tapasztalatok szerint az elkövetők nem egyedül vannak, hanem ketten, vagy többen vesznek részt a jogsértés elkövetésében. Jellemző, hogy jól öltözöttek, megnyerő külsejükkel, meggyőző verbális képességükkel könnyen el tudják nyerni a sértettek bizalmát. Takács Zoltán elárulta: tapasztalataik szerint az esetek többségében utazó bűnözőkről van szó, hiszen tipikus, hogy gépkocsival érkeznek a helyszínre, illetve ugyanígy távoznak.

Hol csapnak le leggyakrabban?

Az elkövetés helyszíne általában olyan, sűrűbben lakott városrész, ahol az idegen személyek jelenléte kevésbé tűnik fel a lakókörnyezetben. A bűncselekmények elkövetési ideje a reggeli óráktól a kora délutáni órákig terjed, amikor az időskorú sértettek valószínűsíthetően egyedül vannak, illetve a szomszédok sem tartózkodnak otthon. Az elkövetők leggyakrabban készpénzt és ékszert akarnak.

Hét trükk, amivel megpróbálnak bejutni az elkövetők a lakásba

A trükkös lopások általános jellemzője, hogy az elkövető mindig a sértett megtévesztésével jut be a lakásba. Az elkövetési módszer vonatkozásában a rendőrök az elmúlt év során nem tapasztaltak változást, az viszont mindenképpen elmondható, hogy az elkövetők által használt „legendák" rendkívül változatosak. Előfordult, hogy „önkormányzati dolgozóként" segélyigény vagy gyógyszertámogatás felmérésének ürügyén, papírgyűjtés indokával, albérletet keresve, energiaszolgáltató vállalat alkalmazottjaként, esetleg – a segítőkészségre apellálva – rosszullét színlelésével jutott be az elkövető a sértett lakásába. Az úgynevezett „unokázós" módszer is előfordul a megyében. Ilyenkor az elkövetők a sértettet – az unokára hivatkozással, illetve az unoka nevében – telefonon hívják fel azzal az ürüggyel, hogy bajba került az unoka (balesetet szenvedett, kórházban van, ügyvédet kell fogadnia, stb.) és sürgősen pénzre van szüksége, az összegért pedig egy ismerőse fog érkezni. Ha egy ismeretlen személy telefonon, vagy személyesen jelentkezik és pénzt kér, először mindenképpen hívják fel azt a rokonukat, akire hivatkozik, majd haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107-es, vagy a 112-es telefonszámok valamelyikén.

Két módszer, amivel lopni szoktak az elkövetők

A lakásba beengedett elkövető jellemzően kétféle módon tulajdonítja el az értékeket. Az egyik esetben pénzváltásra, a sorszámok felírására hivatkozva pénzt vetet elő, ezáltal megismeri annak rejtekhelyét, majd a sértett figyelmét elterelve ellopja azt. A másik módszer, hogy az elkövető a lakásba bejutva a sértett figyelmét eltereli, közben pedig bűntársai a lakásban körülnéznek, és eközben lopják el az értékeket.

Egy dolog, amiről mindenképpen meg kell győződni, mielőtt bárkit beenged a lakásába

Fontos, hogy ne engedjenek be a lakásba senkit, akinek személyazonosságáról hitelt érdemlően nem győződtek meg még akkor sem, ha hivatalos szerv képviselőjének adja ki magát. Itt fontos megjegyezni, a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, melyeket az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem.

Ezt tegye, ha mégis bejutott önhöz a tolvaj!

Amennyiben a hívatlan vendég – az ott lakó akarata ellenére – bejutott a lakásba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül! Akkor, ha kellő határozottsággal lépnek fel, feltehetően meghátrál és távozni fog. Amikor a „látogató" távozik, írják fel a gépkocsija rendszámát, színét és típusát.

Így járjon el, ha megtörtént a baj!

Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető  által használt tárgyakat ne dobják ki, ne mossák le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban. Amint észlelte, hogy trükkös lopás áldozatául esett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!