Hírek

2017.04.11. 20:34

Ne feledjék: a nyúltartás is felelősség! - Az ünnepi hosszú hétvége után is velünk maradnak az állatok

Ha húsvét, akkor piros tojás, locsolás és persze nyulak. Ha nem akarunk hosszú évekre szóló feladatot és felelősséget magunknak, akkor ne élő nyúllal ünnepeljünk.

Bakos Ágnes

Pucó és Dönci „ünnepi", de nem húsvéti nyulak. A gazdájuk, Czeiner Réka egyiküket éppen egy karácsony alkalmával, másikukat a következő év szilveszterén vette magához. Egyik nyúl egy szaporítótól került Rékához, a másik mentett állat.

Rendkívül aranyosak, bár az idegenektől félnek. Pucó a kanapé mögé bújt és trappolt - Réka elárulta, hogy idegességében ez jellemző rá. A rágás egy másik tulajdonságuk, ahogy minden nyúlnak: a fa és a papír a kedvencük. Aki nyulat tartana, készüljön fel a tömeges nyúlszőrjelenlétre - ezt is sorolta Czeiner Réka, a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány kuratóriumi elnöke, mint tapasztalt nyúltulajdonos. Állatvédőként semmiképpen sem javasolja, hogy húsvét alkalmából - a néhány napra szóló figyelem miatt - valaki élő nyulat vásároljon.

Fotó: Unger Tamás

- Olyan rémtörténeteket hallottam, hogy virslivel meg csokival etették a nyulat, aztán három nap alatt elpusztult - mondta.

A nyulak folyamatosan emésztenek: ezért kell állandóan rágniuk, és a gazdinak az étvágytalan vagy hasmenéses nyulat azonnal orvoshoz kell vinni. Ebből a szempontból a macskánál és a kutyánál is kényesebbek. Nagyon oda kell figyelni a táplálásukra. - Nyúltápot esznek, de nagyon finnyásak - mondta a saját nyulairól Réka.

- A széna fontos az emésztésüknek és egy-két gyümölcs, főleg alma és répa - sorolta. Kiemelte, hogy a „k" betűs ételekkel óvatosan kell bánni: a káposzta, a karalábé és a körte felpuffasztja az állatokat.

Aki nyulat vállal, annak tudnia kell, hogy oltásra is szüksége van kedvencének. A nyúllakótársak nem mindig csendesek: - A törpenyulakat az üregi nyúlból tenyésztették ki, nagyon szeretnek kaparni - emlékeztetett.

 

A felnőtt egyedek nehezen szoknak össze, de társas lények. Például Bécsben van olyan állatmenhely, ahol csak párban adják örökbe a nyulakat - említette Réka.

Aki nyúltartásra vállalkozik, számoljon azzal is, hogy nem lehet napokra magára hagyni az állatot, legfeljebb 24 órára - emelte ki az állatvédő. Miközben róluk mesélt, Pucó és Dönci kicsit feszülten, de kíváncsian nézték az „idegeneket". Az óvatosságuk ellenére látszott, hogy ki-egyensúlyozott nyulak. Ne feledjük: tíz-tizenkét évig él egy nyúl - semmiképpen sem csak húsvét hétvégi szórakozás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!