Hírek

2015.07.03. 10:14

Olyan az agyam, mint egy filmtekercs - Répcelak, a svédelés Hollywood-ja

Répcelak - Elismerések, részletesség, egyediség: ez a három szó jellemzi leginkább a sWeDid csapatát. Az öt fiatalból álló Vas megyei banda Varga Ákos vezetésével egyre nagyobb sikereket ér el svédelt filmelőzeteseivel.

Vincze Bence

A műveiket megosztó sztárok közt tudhatják James Gunn-t (A Galaxis őrzőinek  rendezőjét) és Peter Jackson-t (A Gyűrűk ura rendezőjét) is.

Svédelés... nem mindennap halljuk ezt a szót, de ha megismerjük, rá leszünk kattanva. A filmeknek egy olyan műfaját takarja, melyek roppant alacsony költségvetésűek, viccesek, viszont csaknem annyi munkát, nehézséget és főleg koncentrációt hordoznak magukkal, mint az igazi filmek. Ezért is készítenek a srácok előzeteseket és nem teljes filmeket, mert még ezekbe a rövidebb videókba is jobb esetben öt, hat hetet ölnek bele. Akik már ismerik a műfajt, általában a Tekerd vissza, haver című amerikai vígjátékra asszociálnak, és ezt tartják a svédelés mérföldkövének.

- A filmművészet, mint minden más művészet arról szól, akik mi magunk vagyunk, és az ember saját magát akarja látni az alkotásaiban. Nekem az életem a film, tehát az, hogy filmeket dolgozok újra, az szinte én vagyok, mivel olyan az agyam, mint egy filmtekercs. Bevallom a svédeléssel én is a Tekerd vissza, haver-ban találkoztam először, de ami igazán megragadott, az egyik amerikai csapat, a Dumb Drum munkája, akikkel azóta jóban is vagyok. Ők csináltak zseniális svédelt előzeteseket. Így tehát megvolt az ihlet, de még nem volt meg az, hogy én most ilyeneket akarok csinálni. Mert mint álmodozó, ambíciózus filmes, azt látom, hogy filmrajongók leforgatják az általuk várt filmek előzetesét, és ez baromi vicces, kreatív, az embereknek tetszik. Ráadásul ez a műfaj megtanítja az embert arra, hogy minden egyes részletre odafigyeljen, mint egy nagy hollywoodi filmnél. Lehet, hogy a filmben benne van xy díszlet egy percig, de azon hónapokat dolgoztak emberek - mondta el Ákos, akinek előtte nehezen haladtak a filmes projektjei és szüksége volt rendezési és munkálati tapasztalatra. Megfogalmazódott benne a kérdés: Mit lehet olcsón megoldani? Erre a legtökéletesebb választ meg is találta 2013 nyarán, amikor az ötfős banda alakult, melynek tagjai: Varga Ákos, Sarotán Viktória, Pungor Dávid, Varga Mátyás és Kiss Dávid. Elismeréseikből láthatjuk, hogy büszkeségeink nem a földön, hanem már a 'starok' közt járnak. És ha már csillagoknál tartunk: Ákos elmondta, hogy a svédelés nála a 2013-ban kiadott a Star Trek-Sötétségben című film egyik rövid jelenetével kezdődött és egyből egy nagy siker koronázta.

Varga Mátyás, Kiss Dávid, Varga Ákos, Pundor Dávid. Fotó: Vincze Bence

- Volt benne egy roppant zseniális, apró belépőjelenete a film főgonoszának, és az engem annyira lebilincselt és coolnak találtam, hogy mondhatni rajongója lettem annak a jelenetnek (a filmnek is), és gondoltam, újra leforgatom az egyik barátom segítségével. Leforgattuk (botrányos lett egyébként), de aminek nagyon örültem, hogy elküldtem az egyik kedvenc zeneszerzőmnek, Michael Giacchionak, aki a Star Trek zeneszerzője, és megosztotta a Twitterjén. Na ez volt az igazi sikerélmény a svédeléssel. Emellett ami még erősen hatott rám, a már említett DumbDrum csapata.

Nem sokan ismerik az amerikai csapatot, de del Toro anno a Comic Conon megemlítette ezeket a srácokat, meghívta őket a Tűzgyűrű premierjére, majd ezek után maga a Legendary stúdió kérte fel őket, hogy a Blu-Ray megjelenést promozzák egy svédelt jelenettel. Az amerikai nagy nevű banda minden évben megrendezi a Swede Fest-et az amerikai Fresnoban egy városi moziban. Oda is bekerült a sWeDid által készített Hobbit annak idején, tavaly pedig a Galaxis őrzői. A szervezők elmondása szerint sikere volt mindkettőnek. Ákos ezek után bízott abban, hogy érdemes belevágni ebbe a műfajba, és hiszik, hogy el is lehet érni a csillagokat. Ha az eredményeket nézzük, el is érték, hiszen több sztárhoz is eljutottak a műalkotásaik.(Chris Pratt, Peter Jackson, Fran Walsh, James Gunn, Graham McTavish). Múlt évben pedig a ki-mit tube-on indultak, és jó ideig a top 10-ben szerepeltek, ahol először Mondik Noémi értékelte őket, utána pedig Szirmai Gergő.

- A legérdekesebb történetünk a sztárokkal kapcsolatban az volt, amikor a Hobbitot eljuttattuk Petre Jackson lányához, ő pedig megmutatta a szüleinek, és mindkettejüknek nagyon tetszett, sőt, a svédelt előzetesben én voltam a filmben szereplő Tauriel, és az őt alakító színésznő is írt hozzá megjegyzést. Amikor pedig kijött a Galaxis Őrzői, akkor úgy rakta ki James Gunn a facebookjára az előzetesünket, hogy megjelölte rajta a színészeket, és odaírta, hogy ezek a srácok le fognak nyomni titeket - mesélte Varga Mátyás.

A galaxis őrzőinek forgatása közben

Az előzetesekkel rengeteg idő megy el, bár mind a szereplők, mind ahogy ők játszanak, amatőrnek tűnik, de nagyon hosszú, vérverejtékes munka során alakulnak ki a kisfilmek, melyek roppant profi módon vannak összevágva, forgatva. Akárhogy is "sufnituning", részletekben nem szenvednek hiányt a munkálatok. A Star Warsban példa képpen R2 D2 szinte egy pillanatra szerepel, mégis négy órán keresztül készült és több egy-kétmásodpercnyi részletet is van, hogy ötször, hatszor eljátszanak, hogy tökéletes legyen. Nagyon szellemes megoldások születnek a forgatások közben: a Hobbit a srácok által svédelt előzetesében a sárkány egy hatalmas kartondobozt viselő szereplő, ugyanebben a filmben pedig a hosszú haj problémáját néhány egyberagasztott A4-es papírlappal oldották meg.

Minden azzal kezdődik, hogy a rendező, Ákos untig nézi az előzetest, amit később feldolgoznak, és - filmes nyelven szólva - snittről-snittre kivágja a képkockákat, majd kategorizálja: otthon forgatott és külső forgatási anyagokra. Az első azt jelenti, hogy nincsenek benne előszereplők, azokat játékokkal és egyéb használati tárgyakkal - például a Galaxis őrzőiben egy pendrive az űrhajó, de emellett temérdek kartondobozt és alufóliát használnak fel. A második pedig az emberekkel való forgatás. Ezek után megy az ötletelés, hogy hogyan lehetne megoldani a forgatást, majd ezt lebontja egy forgatókönyvre, aztán következik a díszletek, eszközök előkészítése, végül a forgatás. Néha nehéz összehozni időben, sokszor van csúszás, hiszen a csapat tagjai között van, aki dolgozik, tanul.

Gyakran játszanak el női szerepeket a srácok is, ilyenkor jól jön egy laza övtáska a melkason, hogy a nőies idomokat is hangsúlyozzák.       Varga Mátyás nagy élvezettel beszélt az érdekesebbnél érdekesebb forgatásaikról, melyek igazi élménynek számítanak.

-  Leggyakrabban a répcelaki művelődési házban forgatunk, de voltunk már a katolikus és az evangélikus templomnál is, meg az Ákosék garázsában, az valami botrány szokott lenni. Az első Galaxis Őrzőit valamikor tél környékén forgattuk, és az én karakterem Drax volt, aki meglehetősen izmos volt, és tele voltam kenve rúzzsal meg mindenféle szájfénnyel, és ezért félmeztelenül kellett rohangálnom, szóval nem mindig kellemesek ezek a forgatások, de mi nagyon bírjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!