Hírek

2016.05.21. 09:21

Ön is 150 ezernél többet visz haza havonta? - Lélektani határ felett a Vas megyei átlagkereset

Most először magasabb 150 ezer forintnál a Vas megyei nettó átlagkereset. Győr-Moson-Sopronban már a 170 ezret közelítik, Zalában átlépték a 130 ezret. Az első negyedéves adatokat közölte a KSH.

Bakos Ágnes

Egészen pontosan 152 ezer 24 forint volt a havi nettó átlagkereset Vas megyében 2016 januárja és áprilisa között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett jelentéséből. Ezzel először lett 150 ezer forint feletti az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete Vas megyében.

Egy évvel ezelőtt még 139 ezer forint volt a nettó havi átlag, az előző negyedévben pedig 147 ezer forintot vittek haza nettóban, átlagosan az alkalmazásban álló vasiak.

A szomszédos megyékben óriásiak a különbségek: például, Győr-Moson-Sopron megyében már 2013 nyara óta 150 ezer forint feletti az átlagkereset, az idei első negyedévben 169 ezer forint lett.

Zala megyében 131 ezer forintra nőtt az átlagkereset, az előző negyedévi 127 ezer forintról. Zalában egy évvel korábban még csak 122 ezer forint volt az átlagkereset.

Hiába a relatív alacsony zalai átlag, a Győr-Moson-Sopron megyei mutatók olyannyira megemelik a régiós mutatót, hogy az még a vasinál is magasabb: a Nyugat-Dunántúlon 155 ezer 626 forint volt a havi nettó átlagkereset a legfrissebb összegzés szerint.

Ha az éves keresetemelkedést nézzük, akkor a régióban Vas megye teljesített a legjobban: 9,3 százalékos az emelkedés egy év alatt. Győr-Moson-Sopron megyében 6,5 százalékos, Zalában hét százalékos a javulás.

Ami az országos szélsőségeket illeti: Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a két véglet.

A fővárosban havonta, átlagosan 218 ezer forintot visznek haza az alkalmazottak. Szabolcsban 116 ezer 545 forint a havi nettó átlagkereset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!