Hírek

2015.03.09. 15:56

Ön is érzi? - Szombathelyen is támad az allergia, ez már a pollenszezon

Megyei körkép – Már javában zajlik a pollenszezon. Jelenleg a mogyoró és az éger virágporának koncentrációja növekszik a levegőben.

Szendi Péter

Az enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágzása már január elején elkezdődött, azóta a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje országszerte folyamatosan jelen van a levegőben. Január végén megjelentek a kőris, február második felében pedig a szil, a nyárfa és a fűz első pollenszemei.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta: már javában zajlik a pollenszezon, Szombathelyen is beüzemelték a pollencsapdát. Az eredményekről minden héten összesítést készítenek.

- Azt tapasztaljuk, hogy egyre több a mogyoró és az éger virágpora - folytatta a tisztifőorvos. - Emellett már Szombathelyen is megjelentek a tiszafafélék pollenszemei, valamint találtunk a csapdában nyomokban a nyár, a nyír és a kőris virágporából is. Ezek egyelőre alacsony szinten vannak jelen.

Pollenszintmérő az ÁNTSZ szombathelyi épületének tetején, a képen dr. Jágerné dr. Szabó Erika. Fotó: Szendi Péter

A megyei tisztifőorvos hozzátette, hogy idén a szokásos időben érkezett meg a pollenszezon, annak ellenére, hogy az átlaghőmérséklet alacsonyabb volt a megszokottnál.

- Aki tudja, hogy mire allergiás, az időben keresse fel a háziorvosát, hogy megbeszéljék a teendőket - javasolta dr. Stánitz Éva. - Az allergia súlyosságától függően időben kezdje el a gyógyszeres kezelést, vagy az orrsprayk használatát. A nyár és a nyír kifejezetten allergén növények. Nem mindenki tudja, hogy allergiás rájuk. Aki allergiaszerű tüneteket mutat, mindenképpen készíttessen egy tesztet, nehogy más betegségként diagnosztizálják végül az allergiáját.

A pollen típusától függetlenül az allergiás reakció majdnem mindig ugyanolyan. A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekezőrendszere működésbe lép. Az ártalmatlan virágport veszélyes anyagként, kórokozóként ismeri fel és harcol ellene. Okozhat kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat. Többnyire az orr-garatüreg és a szemek érintettek. Emellett légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!