Hírek

2015.07.18. 10:34

Ön is visszafordul az ajtóból, hogy meggyőződjön róla, kihúzta-e a vasaló zsinórját?

Lukácsháza - Az Európai Unióban az emberek átlagosan 16-18 kiló halat fogyasztanak évente. Nálunk körülbelül három kilót. A televízióból jól ismert Lévai Ferenc, a halgasztronómia magyar képviselője állítja: az egészséges életmódhoz elengedhetetlenül szükséges, hogy hetente legalább kétszer hal kerüljön a családi asztalra.

Némethy Mária

Miért együnk halat? Miben különleges annak a húsa?  -provokálom a kérdéssel a televízióból jól ismert, a televíziós adásokban sokféle halat nagy kedvvel elkészítő Lévai Ferencet, aki szívügyének tekinti a halfogyasztás magyarországi propagálását. 2010-ben a "Halra, Magyar!" mozgalom megalapítója volt.

- A mottó, miszerint "az ételed az életed" ma jobban igaz, mint bármikor - válaszolja azonnal. -  Én azt vallom, hogy a vegyszermentes, hagyományos módon előállított, tartósítószer nélküli, helyi élelmiszer a legjobb orvosság. Ebben nincs semmi újdonság. Magyarország lakói az utolsó harminc-negyven évet leszámítva ezer évig így éltek. Ennek köszönhették kiemelkedő életerejüket. Miért halat együnk? A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban. Magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig négy kiló évente. Ezen változtatni kell.

Lévai Ferenc 2010-ben megalapítója volt a "Halra, Magyar!" mozgalomnak (Fotó: Garas Kálmán)


Lévai Ferencet arról kérdezem, mit gondol, az időseket mivel lehetne meggyőzni arról, hogy több halat egyenek?

-  A példa erejével. A tengeri országokban élő emberek, például a japánok nem véletlenül olyan fiatalosak nyolcvanéves korukban is. Az olasz tengerparton öröm nézni, ahogyan hetven-nyolcvanéves dámák levonulnak a tengerpartra. Itt nálunk az lenne a megoldás, ha a falusi emberek újra kertészkednének, bioélelmiszert állítanának elő maguknak, a családjuknak, és azok frissen kerülnének az asztalra. De az is, hogy hetente legalább kétszer friss halat ennének. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amiről sok mindent bebizonyított már az orvostudomány. Például csökkentik a szívroham kockázatát. Ezek csecsemőkortól egészen az idős korig fontosak a szervezetnek, hiszen nemcsak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver az omega-3, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz, ráadásul az idős korban egyre jellemzőbb feledékenységet, szenilitást is csökkenti.  A mellrák előfordulása is ritkább a "halas" országokban, de nagyon jó hatással van az idegekre és a reumára is. A telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal fogyasztásakor találkozhatunk, a táplálékkiegészítők és halolajak nem annyira hatékonyak. A statisztikák azt is egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg. Amerikában pedig iskolások között végeztek egy érdekes kutatást. A szokványos bioélelmiszert fogyasztó gyerekek és a halban gazdag táplálkozók csoportját hasonlították össze, és bebizonyosodott: a sok halat fogyasztó gyerekek 30-32 százalékkal magasabb IQ-val rendelkeznek, tehát jóval kiválóbb szellemi teljesítményre képesek. Én az omega-3 zsírsavak miatt a halhús fogyasztását várandós anyáknak kötelezővé tenném.

A halevőkre az idős korban egyre jellemzőbb feledékenység, szenilitás is kevésbé jellemző. Aki sok halat eszik, az nem fordul vissza az ajtóból rendszeresen azért, hogy meggyőződjön,  lekapcsolta-e a vasalót, vagy tudja, hol hagyta a kulcsát. A Lévai Ferenccel folytatott beszélgetésből azt is leszűrtem: a jóságos nagyi, aki friss halból készült - például a nagyon tiszta vizű Balatonból származó - étellel várja ebédre az unokáját, nagyon sokat tesz érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!