Hírek

2016.07.12. 14:29

Ön már regisztráltatta kerékpárját? Szombathelyen most megteheti

A lopott kerékpárok hatékonyabb megtalálását segíti elő a rendőrség új programja, amelynek keretében bárki regisztráltathatja biciklijét egy országos adatbázisban. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai egy héten át várják a bringásokat a Fő téren.

Magyarországon évente tízezer kerékpárt lopnak el. Ha később meg is találja a rendőrség a biciklit, legtöbbször nem tudják, ki a tulajdonosa. Erre is megoldást nyújt az egyenruhások akciója, amelynek keretében egy országos adatbázisba kerülnek a kerékpárok. Aki szeretné, most a Fő téri szökőkút melletti bűnmegelőzési sátorban regisztráltathatja kerékpárját. Putz Anikó is ezért jött.

- Az interneten szereztem tudomást erről az akcióról. Azért tartottam fontosnak, hogy regisztráljak, mert kerékpárral járok dolgozni, ez a munkaeszközöm. Nagy baj lenne, ha ellopnák. Azzal, hogy bekerült az adatbázisba, azt remélem, könnyebben megtalálják" - mondta el kérdésünkre.

Putz Anikó mutatja a regisztrációs kártyát

A regisztráció során rögzítik a tulajdonos adatait, valamint a kerékpár fontosabb ismertetőjegyeit: a márkát, a vázszámot, az alkatrészek típusát, a sebességek számát, valamint fénykép is készül a bicikliről. Ezek felkerülnek az internetes adatbázisba. Vázszám alapján bárki rákereshet például az általa vásárolt kerékpárra, hogy nem lopott-e. A kerékpárvázra egy matricát ragasztanak, ami jelzi, hogy a biciklit regisztrálták. A tulajdonos egy regisztrációs kártyát kap, amivel igazolhatja, hogy övé a bringa, és a kártyán lévő telefonszámon jelentheti be, ha kétkerekűjét netán ellopták.

Varga Sándor fotót készít egy kerékpárról az adatbázishoz

- A regisztrált kerékpárokat könnyebben meg tudjuk találni, és vissza tudjuk adni a jogos tulajdonosának. Ha valakinek eltűnt a biciklije, kap egy matricát, adatkártyát, ezzel be tudja jelenteni, a rendszergazda pedig lopottra állítja az adott kerékpárt az adatbázisban. Az interneten feltűnnek a lopott kerékpárok, és ha valaki talál egy ilyet, a jogos tulajdonosának át tudja adni. Elsősorban azok jönnek, akiknek drágább kerékpárjuk van. Az értékhatár mindenkinél más: regisztráltunk már egymilliós, de húszezer forintot érő biciklit is - tájékoztatott Varga Sándor őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa.

Korábban már létezett hasonló adatbázis, de sajnos megszűnt. Most alakul az új, országosan már több mint ötvenezer kerékpár szerepel benne. Szombathelyen hétfő óta 43-at regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!