Hírek

2016.09.11. 08:24

Öngyilkosság: Ugrás a halálba - Ezek a Vas megyei esetek rázták meg a közvéleményt 2016-ban

Megyei körkép - Tavaly 34-en lettek öngyilkosok a megyében. A környezet nagyon sokat tud tenni a megelőzésben. Észre kell venni a segélykiáltást.

Budai Dávid

Az utóbbi tíz év fekete esztendeje egyértelműen 2008 volt Vas megyében: abban az évben vetettek véget életüknek a legtöbben. Nyolc évvel ezelőtt összesen 61-en döntöttek úgy, hogy nincs értelme tovább élni. Valószínűleg ennél sokkal többen próbálkoztak és még többen gondoltak erre, de közülük 49 férfinek és 12 nőnek sajnos sikerült is megölnie magát. Azóta ez a szám szerencsére csaknem a felére csökkent.

Ötnaponta egy

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Évente körülbelül 1 millió ember követ el öngyilkosságot világszerte, közülük 60 ezren az Európai Unió tagországaiban éltek. A világban minden negyvenedik másodpercben öngyilkosság miatt hal meg valaki. Dr. Perczel Forintos Dóra 2014-es tanulmányában írja, hogy az utóbbi 45 évben ráadásul hatvan százalékkal nőtt a végzetes öngyilkosságok száma. Tavaly január elsején a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint: 9 millió 855 ezer 571-en éltek Magyarországon, közülük ötnaponta valaki megölte magát. Összesen 1870-en lettek öngyilkosok, akik közül 34-en Vas megyeiek voltak. Mi még jó helyzetben vagyunk, mivel a legtöbb öngyilkosságot az ország délkeleti megyéiben követik el, ahonnan északnyugat felé haladva az öngyilkosság gyakorisága folyamatosan csökken. Szerencsére hazánkban általában is jó ideje folyamatosan csökken az öngyilkosok száma. Az abszolút csúcs 1983-ban volt, ekkor 4911-en lettek öngyilkosok, nem tudni miért, de két éve már 2 ezer alatt van ez a szám.

Mi van?: sokszor ennyi is elég lenne

Az öngyilkosok számát tekintve Magyarország jelenleg az ötödik helyen áll az európai listán, a sort évek óta Litvánia vezeti. Tavaly az ország börtöneiben a csaknem 18 ezer elítéltből összesen öten lettek öngyilkosok, ami valamivel magasabb arányt mutat, mint az országos átlag. Ennek okát könnyű megérteni, hiszen a börtönökben amúgy sem könnyű az élet. Sajnos azonban nem kell börtönben lenni ahhoz, hogy valaki eljátsszon az öngyilkosság gondolatával.

De vajon miért akarja bárki is eldobni az életét, amikor az életösztön az egyik legerősebb hajtóerő az emberben? Az okokról és a megelőzésről dr. Nagy László pszichiátert, pszichoterapeutát kérdeztük. - Az öngyilkosság szempontjából az, ha valaki pszichés betegségben, ezen belül hangulatzavarban szenved, tény, hogy magasabb kockázatot jelent. De ezek a betegségek napjainkban gyógyszerekkel nagyon hatékonyan kezelhetők. Részben ez, a hatékonyabb pszichiátriai ellátás az oka annak, hogy egyre kevesebb az öngyilkos. A csökkenésnek azonban vannak társadalmi-kulturális okai is. Az öngyilkosság közvetlen oka rendszerint egy élethelyzeti válság, amely a leendő öngyilkos szemszögéből megoldhatatlannak tűnik. Akkor van baj, ha a válságban lévő személy nem talál alternatívát, ha magára marad. A környezet szerepe ezért nagyon fontos - hangsúlyozta dr. Nagy László. Figyelni kell a jelekre! Ha valakinek megváltozik az életvitele, a stílusa, zárkózottabbá válik, felszámolja a kapcsolatait, akkor nem jó, ha a környezete ebbe belenyugszik. Észre kell venni az utolsó segélykiáltást, sokszor egy "na, mi van?" kérdés is sokat jelenthet.

Végzetes módszerek

Ugyan a férfiaknál magasabb a befejezett öngyilkosságok száma - feltehetően mert végzetesebb módszereket választanak - a nők gyakrabban kísérlik meg eldobni maguktól az életet, csak szerencsére őket sok esetben meg tudják menteni. A módszerek tekintetében pedig messze az önakasztás a legnépszerűbb elkövetési mód. Vas megye legsötétebb évében, 2008-ban 43-an akasztották fel magukat, tavaly pedig 19 akasztásos eset történt. Megtudtuk, ennek mindössze kulturális hagyományai vannak. Mint ahogyan vannak helyszínek is, amelyeket az öngyilkosok kedvelnek. Magyarországon egy időben a veszprémi viadukt volt ilyen.

2008-ban „mindössze hatan" végeztek magukkal Szombathelyen, a többség - összesen 36-an - a községekben ölte meg magát. Így ebben az évben a megyei öngyilkosoknak kevesebb, mint tíz százaléka volt szombathelyi. Ezzel szemben tavaly az elmúlt tíz év legrosszabb eredményét produkálta a megyeszékhely, ami az öngyilkosok arányát illeti, ugyanis 35 százalékuk szombathelyi volt. Ezek azért szembetűnő adatok, mert az elmúlt tíz év tapasztalata azt mutatja, hogy átlagosan csaknem minden negyedik olyanember a megyében, aki öngyilkosságot követ el, szombathelyi.

Kiugrottak

Sajnos az idei év sem múlik el öngyilkosságok nélkül, sőt, több olyan eset is volt, ami komolyan megrázta a közvéleményt. Az első ilyen eset még februárban történt. Egy fiatalember ment fel egy szombathelyi társasház kilencedik emeletére, ahonnan levetette magát. Márciusban aztán ismét kiugrott az ablakon egy fiatalember Szombathelyen, ezúttal a negyedikről. Még ugyanebben a hónapban végzett magával egy gersekaráti férfi is: elvágta a saját nyakát. Májusban egy férfi lépett a vonat elé Vép és Szombathely között, júliusban pedig az borzolta a kedélyeket, amikor egy szombathelyi férfi megölte a feleségét, majd kiugrott az ötödikről. Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!